1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

"Lapsen hyväksikäyttö on kuin murha, josta jää henkiin"

Tällä hetkellä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö vanhenee rikoksena, kun uhri täyttää 28 vuotta.

Keskustan kansanedustaja Tuomo Puumala ja kokoomuksen Timo Heinonen ovat tehneet lakialoitteen lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kansanedustajat haluavat, että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ei vanhenisi rikoksena koskaan. Yli puolet kansanedustajista on allekirjoittanut aloitteen.

- Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on kuin murha, josta jää henkiin. Uhrit kertovat saavansa elinkautisen, toisaalta tekijä saa sakon, jos sitäkään. Tämä on mielestäni rikos ihmisyyttä vastaan ja tällaiseen rikokseen tulee suhtautua vakavasti, Puumala sanoo.

Kansanedustajat ovat saaneet runsaasti palautetta aloitteen jälkeen. Yksi palautteen antajista oli kolmikymppinen Anna (nimi muutettu), jota naapurin mies käytti lapsena hyväksi useita vuosia. Hän pääsi terapiaan vasta 28-vuotiaana ja on nyt liian vanha nostamaan asiasta oikeusprosessia. Tällä hetkellä rikos vanhenee, kun uhri täyttää 28 vuotta.

- Aloin itkeä, kun kuulin aloitteesta. Ensin tuli niin paljon tunteita pintaan, että itkin useamman tunnin. On hienoa, että päättäjätkin ovat tunnustaneet hyväksikäytön seuraukset. Uhrilla pitää olla välineitä tehdä jotain rikokselle myös myöhemmällä iällä, Anna toteaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen ei Puumalan ja Heinosen aloitetta allekirjoittanut. Hän johti aiemmin Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikköä ja näki työssään paljon lasten hyväksikäyttöä.

- Aloitteella on hyvä tarkoitus, mutta en usko, että rikollisuutta pystytään vähentämään tuolla keinolla. Vanhoja asioita on vaikea tutkia, näytön saaminen on todella hankalaa. Seksuaalirikostutkijoita on Suomessa todella vähän. Jos heidät pannaan tutkimaan vanhoja, työläitä rikoksia, reaaliaikainen paljastava tutkinta vähenee.

Tolvanen kannattaa kovempia rangaistuksia ja kemiallista kastraatiota lasten hyväksikäyttäjille.

- Pakollinen, kemiallinen kastraatio olisi tarpeen, jos ihminen käyttää lapsia hyväkseen toistuvasti ja uusii tekonsa rangaistuksenkin jälkeen. Meidän on suojeltava lapsiamme, Tolvanen toteaa.

Lisää aiheesta keskiviikon A-studiossa 21.05.