1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilma

Sisäilmaoireiset kimpaantuivat asiantuntijalle

Jämsäläisen perheen taistelu kemikaaliherkän lapsen koulunkäynnistä on herättänyt keskustelua. Joukko sisäilmasta sairastuneita on suivaantunut Työterveyslaitoksen kommentista, jonka mukaan sisäilmasta johtuvaa sairautta ei ole olemassa.

sisäilma
Kuvassa tyhjä luokkahuoneen nurkkaus
Petra Haavisto / Yle

Yle Keski-Suomi kertoi alkuviikosta jämsäläisperheen hakevaan monikemikaaliyliherkkyydestä kärsivälle pojalleen oikeutta hajusteettomaan koulupaikkaan hallinto-oikeudesta. Jämsän kaupunki ei näe tarvetta järjestää pojalle vaadittua koulupaikkaa. Yle Keski-Suomen haastattelussa dosentti, neurologian erikoislääkäri Markku Sainio toteaa, että sisäilmasta oireilu ei ole sairaus.

Me olemme odottaneet jo monta vuotta sitä, että saamme tämän sairauden diagnosoitua Suomessa.

Piia Raita

– Me olemme odottaneet jo monta vuotta sitä, että saamme tämän sairauden diagnosoitua Suomessa virallisesti, että saamme samat oikeudet kuin muillakin sairailla on. Sitten väitetään, että sairautemme on psykologisesti hoidettavissa, että se ei ole oikea sairaus, sanoo sisäilmasta herkistyneiden vertaistukiryhmän vetäjä Piia Raita.

– Se on äärimmäisen loukkaavaa, se on äärimmäisen tyrmistyttävää, koska on ihmisiä, jotka oireilevat äärimmäisen fyysisesti, silloin, kun menevät tälläiseen huonoon tilaan.

Kukaan ei kiellä, etteikö näillä ihmisillä olisi paljon oireita.

Markku Sainio

Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri Markku Sainio on harmissaan asiantuntijoiden ja oireilevien ihmisten välille syntyneestä vastakkainasettelusta.

– Kukaan ei kiellä, etteikö näillä ihmisillä olisi paljon oireita. Emme pysty välttämättä sairausdiagnoosia antamaan. Se on tietty ominaisuus, joka aiheuttaa oireita tietyssä ympäristössä ja oirediagnooseja tulee kyllä, jos menee lääkäriin, mutta useinkaan niiden seurauksena ei synny sosiaalisia etuuksia.

Sainio toteaa, että sisäilmaoireisten huoli ymmärretään Työterveyslaitoksella.

– Heitä yritetään auttaa ja yhteiskunta ymmärtää heidän huoltaan, mutta [kyseessä on] se, kuinka paljon yhteiskunta pystyy tulemaan vastaan.

Lue seuraavaksi