Koulutuskeskus Salpauksesta katoaa 120 työpaikkaa muutamassa vuodessa

Kahden vuoden aikana Salpauksesta irtisanotaan 35 henkilöä ja päätetään runsaat 20 määräaikaista työsuhdetta. Vuosina 2015-2016 aiotaan irtisanoa 23 henkilöä. Henkilöstövähennyksillä Päijät-Hämeen koulutuskonserni arvioi säästävänsä lähes viisi miljoonaa euroa.

Kotimaa
Opiskelija tietokoneen äärellä
Juha-Petri Koopnen / Yle

Koulutuskeskus Salpaus supistaa henkilöstöään muutaman vuoden kuluessa rajusti. Vuoteen 2016 mennessä Salpauksesta katooaa noin 120 työpaikkaa.

Tänä ja ensi vuonna irtisanotaan 35 henkilöä ja päätetään runsaat 20 määräaikaista työsuhdetta. Lisäksi 7 henkilöä osa-aikaistetaan ja esimerkiksi eläkejärjestelyin katoaa yli kaksi kymmentä työpaikkaa. Vuosina 2015-2016 aiotaan irtisanoa 23 henkilöä.

Henkilöstövähennykset kohdistuvat pääosassa opettajiin. Pääluottamusmies Jorma Lehtinen sanoo, että ensimmäiset irtisanomisilmoitukset on jo jaettu.

- Ensisijaisesti tietysti kohderyhmät ovat niitä, jotka työskentelevät lopetettavien koulutusohjelmien parissa. Toinen on aikuiskoulutus ja siellä ne koulutukset, jotka eivät ole suosittuja.

Irtisanomisten takana koulutuspaikkojen väheneminen

Päijät-Hämeen Koulutuskonsernin toimitusjohtaja Martti Tokola sanoo, että syy irtisanomisiin on valtiovallan koulutuspolitiikka.

- Tämä johtuu opiskelupaikkojen vähentämisestä, rahoitustason laskusta ja kustannusten haasteista. Tässä tilanteessa ollaan Suomessa tehtyjen poliittisten päätösten takia.

Päijät-Hämeen koulutusskonserni arvioi säästävänsä henkilöstövähennyksillä 4,7 miljoonaa euroa. Kuluja karsitaan myös kiinteistöistä, kun tarpeettomista koulutustiloista luovutaan. Tavoitteena on vuoteen 2016 mennessä kahden miljoonan euron säästö.

- Yksi tärkeistä periaatteista sopeuttamistoimenpiteitä suunniteltaessa oli, ettei opetuksen lähitunneista leikata. Tulevien muutosten aikana henkilöstöstä pyritään huolehtimaan mahdollisimman hyvin erilaisin tukitoimenpitein, sanoo rehtori Päivi Saarelainen.

Salpauksessa on noin 800 työntekijää, joista noin 600 on opetushenkilöstöä. Sopeuttamisella haetaan lähes kymmenen miljoonan euron säästöjä.