Fennovoimalla puolitoista vuotta aikaa päättää ydinjätteistä

Fennovoiman on liitettävä kokonaisselvitys ydinjätehuollosta mukaan rakennuslupahakemukseen. Se on jätettävä viimeistään kesäkuun lopussa 2015.

Kotimaa
Keltainen ydinjätetynnyri.
AP Graphics Bank

Fennovoimalla on hieman yli puolitoista vuotta aikaa tehdä kokonaisselvitys ydinjätehuollosta. Sen on oltava mukana kun rakennuslupaa haetaan viimeistään kesäkuun lopussa 2015.

Tehdyn periaatepäätöksen mukaan Fennovoima rakentaisi matalan ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksen Pyhäjoelle. Sen sijaan käytetty polttoaine on loppusijoitettava joko Posivan luolastoon Olkiluotoon tai uuteen luolastoon johonkin päin Suomea.

Toisen luolan paikka vielä auki

Jos toiseen luolastoon päädytään sen ei välttämättä tarvitse tulla lähelle Pyhäjokea, arvioi yli-insinööri Jorma Aurela työ- ja elinkeinoministeriöstä.

- Kuljetusmatkat on aina yksi tekijä mutta esimerkiksi Ruotsissa on siirretty käytettyä polttoainetta turvallisesti laivalla, kertoo Aurela.

- Kuljetukset on yksi asia mutta on paljon muitakin asioita, jotka vaikuttavat paikan valintaan. Fennovoiman täytyy tehdä ympäristövaikutusten arviointi, joissa eri vaihtoehtoja verrataan.

Pyhäjoella keskustelutilaisuus

Yli-insinööri Jorma Aurela arvioi, että asiasta herää keskustelua torstai-iltana, joilloin kunnassa järjestetään kaikille avoin keskustelutilaisuus ydinvoimasta.

Tilaisuus järjestetään koska itse ydinvoimalaitoksen päivitetty ympäristövaikutusten arviointi on saatu valmiiksi ja asetettu nähtäville.

Fennovoima joutui tekemään hankkeesta päivitetyn ympäristövaikutusten arviointiohjelman, koska se on valmistelemassa venäläisen Rosatomin painevesilaitoksen rakentamista Pyhäjoelle. Rosatom ei ollut alunperin mukana laitostoimittajaehdokkaiden joukossa.

Aurelan mukaan ministeriö toivoo, että paikalle tulee mahdollisimman paljon ihmisiä.