1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Erikoinen matka vie nuoret pakolaisleireille

Kolme vaasalaisnuorta odottaa innolla ja jännityksellä edessä olevaa erikoista matkaa, joka vie heidät kaikki eri puolille maailmaa pakolaisleireille. Matkalle pitää varata mukaan avointa ja rohkeaa mieltä sekä nöyrä asenne.

Lina Kuusisto, Julia Moghadampour ja Akseli Kamila. Kuva: Heidi Harju / Yle

Suomen Pakolaisavun Nuoret maailmalla -hanke vie tänä syksynä kymmenen nuorta maailman pakolaisleireille. Vaasasta mukaan valittiin kolme lukiolaista videokilpailun ja haastattelujen jälkeen. Akseli Kamilan matka vie Ugandaan, Julia Moghadampourin Sierra Leoneen ja Lina Kuusiston Thaimaahan. Kaikilla heistä on edessään ikimuistoinen matka erilaisiin, traagisiinkin elämänkohtaloihin.

– Koska me mennään sinne kuulemaan ihmisten todella henkilökohtaisia tarinoita, on mun mielestä tärkeää, että mukana on sellainen asenne, että kohtaa pakolaiset yksilöinä ja ihmisinä, ei vain pakolaisina. Meidän on ansaittava luottamus, ja se vaatii aina sitä, että antaa myös itsestään jotain, pohtii Julia Moghadampour.

– Matkaan pitää lähteä avoimella ja rohkealla mielellä. Pitää olla oma itsensä ja ottaa matkasta irti kaikki se, mikä on mahdollista, toteaa puolestaan Akseli Kamila, ja Lina Kuusisto täydentää:

– Meidän on tärkeää löytää oikea tapa lähestyä pakolaisia, koska se on varmasti matkan paras ja tärkein anti, että pääsemme kuulemaan heidän tarinoitaan.

"On vaikea tietää, mitä vastaan tulee"

Kun järjestö valitsi nuoria mukaan matkoille, valmistettiin heitä monenlaisiin kokemuksiin. Lina Kuusisto kertoo, että haastattelussa kysyttiin, minkä takia kilpailuun oli lähtenyt mukaan, onko valmis kohtaamaan rankkojakin asioita ja kuinka motivoituneita hakijat olivat lähtemään matkalle.

– Haastattelussa tuotiin esille se, että edessä on rankka reissu. Siellä pyrittiin selvittämään, minkälainen persoonallisuus on, koska kyse ei ole kuitenkaan mistään perusetelänmatkasta. Jonkun verran peloteltiinkin, jos niin voi sanoa, ja yritettiin selvittää, onko todella motivaatiota lähteä sinne, kertoo myös Akseli Kamila.

Akseli lähtee nuorista matkaan ensimmäisenä, jo tulevana lauantaina.

– Varsin hyvä ja odottava fiilis on. Siitä tulee varmasti mielenkiintoinen reissu, ettei mua jännitä sinänsä lähtö ollenkaan. Yleensäkin otan asiat silleen, että katotaan, mitä tulee, Akseli kuvailee tuntemuksiaan.

Julia Moghadampourin ja Lina Kuusiston matkat ovat edessä marraskuussa. Vaikka tulevasta on vaikea tietää, jotain odotuksia matkasta on.

– Odotan ehkä sitä, että vaikka täällä tiedetään aika paljon kehitysmaiden tilanteesta, niin siellä se konkretisoituu ja näkee todellisuuden. Kokemukset saavat varmasti meidät kyseenalaistamaan joitakin asioita omassa elämässämme ja avartavat maailmankuvaamme, Julia Moghadampour kertoo.

– Pakolaisuus saa kasvot, kun tähän mennessä on voinut vain mielikuvien varaan rakentaa käsityksensä siitä. Odotan, että pääsen tutustumaan ihmisiin, joilla on aivan erilainen elämäntilanne kuin itsellä. Siitä voi oppia aika paljon, pohtii puolestaan Lina Kuusisto.

Takaisin ei tule sama lukiolainen

Julia Moghadampourin isä on tullut Suomeen pakolaisena ja siksi aihe on nuorelle naiselle tärkeä.

– Sierra Leonen tilanne on toki erilainen kuin mun isällä. Isä on Iranista, ja hän lähti sieltä vallankumouksen kynnyksellä, ja Sierra Leonessa on ollut taas todella pitkä ja raaka sisällissota. Pakolaisuutta on niin monenlaista. Jotain ajatusta minulla on jo siitä, kuinka erilaisia elämäntarinoita ihmisillä voi olla.

Kukaan nuorista ei usko, että matkalta tulee takaisin samanlainen ja samalla tavalla ajatteleva nuori kuin lähtiessä.

– Uskon, että tullaan jossain määrin muuttuneena takaisin. Vaikka matka kestää vain kahdeksan päivää, sinä aikana varmasti ehtii tapahtua paljon, ja ympäristö on radikaali, arvioi Akseli Kamila.

Nuoret ovat sitoutuneet kertomaan kokemuksistaan paitsi blogissa Suomen Pakolaisapu -järjestön nettisivuilla myös takaisin palatessaan kouluissa ja tapahtumissa muille nuorille. Nämä nuoret kokevat, että edessä oleva matka on tärkeä.

– Tiedon lisääminen on paras tapa vaikuttaa ihmisten ennakkoluuloihin, ja se, että me päästään kertomaan meidän omista kokemuksistamme muille nuorille on tärkeää. Uskon, että sitä tietoa pidetään luotettavampana kuin monen välikäden kautta tullutta tietoa, pohtii Lina Kuusisto.

– Tämä ilmapiiri on ollut jo jonkin aikaa sellainen, että maahanmuuttaja- ja pakolaisvastaisuus on ajankohtaisia asioita. Musta on nyt erityisen tärkeää, että lapsille ja nuorille annetaan oikea kuva siitä, mitä pakolaisuus todella on, eikä vain jotain virheellisiä mielikuvia. Tässä projektissa me opitaan itsekin ja nähdään jotain, joka muuttaa varmasti meidän elämää. Uskon, että me saadaan itse paljon ja päästään ehkä auttamaan myös pakolaisten asiaa jotenkin täällä Suomessa, toteaa Julia Moghadampour.