1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoret käytöstavoista: Sitä saa mitä tilaa

Haminan Vehkalahden koulun oppilaat tietävät, mitä hyvä käytös on. Esimerkiksi ruuasta kuuluu kiittää ja kaikille pitää olla ystävällinen. Vehkalahden koulun oppilaat saivat keskiviikkona aimo annoksen tapakoulutusta Kaarinan Suonperältä.

Kotimaan uutiset
Poikia välitunnilla
Haminan Vehkalahden koulun oppilaiden mielestä hyvä käytös on toisten huomioimista. Yle

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä vieraili keskiviikkona Haminassa Vehkalahden koulussa. Suonperä luennoi oppilaille hyvästä käytöksestä ja siitä, miten ottaa toiset ihmiset huomioon.

Vehkalahden koulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaiden mielestä tapakasvatus koulussa on paikallaan, sillä tapakouluttajan suusta kuultuna ohjeet tuntuvat pysyvän paremmin mielessä kuin vanhemmilta kuultuna.

- Se tulee vähän kuin korkeamman suusta ja silloin sitä tulee ehkä kuunneltua tarkemmin, Sara Korpela sanoo.

Perusasiat tuntuvat olevan nuorilla hyvin hallussa. Ruuasta kiitetään ja kaikille pyritään olemaan ystävällisiä. Nuoret myös tietävät, että omalla käytöksellä voi vaikuttaa muiden käytökseen. Henri Nevalainen tiivistää sen ytimekkäästi.

- Sitä saa mitä tilaa.

Hyvällä käytöksellä saa esimerkiksi kaupassa parempaa palvelua. Myös kolttosia saa paremmin anteeksi, jos kiinni jäätyään on erityisen hyväkäytöksinen.

Uskallus on hyvästä

Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mielestä ainakin Vehkalahden koulun nuorilla käytöstavat olivat varsin hyvällä mallilla.

Meidän aikuisten tavoissa on paljon enemmän moittimista kuin koululaisten tavoissa.

Kaarina Suonperä

- Meidän aikuisten tavoissa on paljon enemmän moittimista kuin koululaisten tavoissa, Suonperä sanoo.

Suonperä käyttää esimerkkinä juuri päättynyttä luentoa, jonka aikana nuoret käyttäytyivät esimerkillisesti.

- Kertaakaan ei tarvinnut sanoa, että olkaa hiljaa. Eikä kenelläkään ollut lippiksiä tai pipoja päässä, Suonperä sanoo.

Haminassa Suonperää viehätti erityisesti se, että lapset ja nuoret uskalsivat vastata kysymyksiin, vaikka he eivät olleet täysin varmoja siitä, onko vastaus oikea. Suonperän mielestä tämä kertoo siitä, että nuorilla on oikeanlaista spontaanisuutta ja uskallusta.

Lue seuraavaksi