1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oikeudenkäynti Bolšoin happoiskusta alkoi

Hapon heittäminen taiteellisen johtajan Sergei Filinin kasvoille on paljastanut Moskovan maailmankuulussa Bolšoi-teatterissa monia jakolinjoja ja kuohuvia tunteita.

Ulkomaat
Pavel Dmitritšenko
Pavel Dmitritšenkoa uhkaa enimmillään 12 vuoden vankeustuomio.Epa / Sergei Ilnitsky

Oikeudenkäynti Bolšoi-teatterin taiteellista johtajaa Sergei Filiniä vastaan viime tammikuussa tehdystä happoiskusta on alkanut Moskovassa. Bolšoin tanssijaa Pavel Dmitritšenkoa uhkaa enimmillään 12 vuoden vankeustuomio iskusta, jossa Filin vammautui pysyvästi.

Dmitritšenkoa syytetään iskun tilaamisesta, Juri Zarutskia hapon heittämisestä ja Andrei Lipatovia hänen kuljettamisestaan autolla rikospaikalle. Keskiviikon istunto on alustava kuuleminen ennen varsinaista käsittelyä.

Dmitritšenkon epäillään määränneen hyökkäyksen kostoksi siitä, että katsoi ballerinatyttöystävänsä saaneen liian vähäpätöisiä rooleja. Dmitritšenko on myöntänyt, että hänellä ja Filinillä oli ollut taiteellisia erimielisyyksiä, mutta sanoo, että hänen tarkoituksenaan oli vain näpäyttää Filiniä, ei vammauttaa.

Tapaus on paljastanut maailmankuulussa Bolšoissa monia jakolinjoja ja kuohuvia tunteita, joista oikeudenkäynti kertonee lisää.

Filin menetti hapon vuoksi lähes koko näkökyvyn toisesta silmästään ja sai kasvoihinsa pahoja palovammoja. Hänelle on tehty Saksassa useita leikkauksia. Hänen arvioidaan menettäneen työkyvystään ainakin kolmanneksen, mutta hän aikoo palata tehtäväänsä, kunhan lääkärit sallivat.

Lähteet: AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi