Silminnäkijä paljastaa syrjinnän työnhaussa ja baarijonossa

Yhdenvertaisuuslain rikkominen on yleistä, mutta käräjille juttua viedään vain harvoin.

Kotimaa
Onko värillä väliä kun pyrkii yökerhoon?
Vaikuttaako ihonväri, kun haluaa päästä yökerhoon? Silminnäkijä testaa. Ote ohjelmasta Salaiset mamut 17.10.2013.

Värillä on väliä, kun hakee asuntoa, työpaikkaa tai yrittää päästä baariin. Tämä kävi ilmi, kun Ylen Silminnäkijä-ohjelma selvitti piilokameran avulla, miten suomalaiset suhtautuvat ulkomaalaistaustaisiin arkipäivän tilanteissa. Ohjelma nähdään torstaina Yle TV2:ssa.

Testiryhmässä oli kolme pitkään Suomessa asunutta ja kieltä hyvin osaavaa henkilöä: yksi syntyperäinen, yksi venäläistaustainen ja yksi somali. Kaikilla oli sama peitetarina työkokemuksesta, tuloista ja koulutuksesta. Testaajat hakivat töitä, asuntoa ja yrittivät päästä yökerhoon samoilla edellytyksillä. He myös kokeilivat avuliaisuutta pyytämällä lainaksi kännykkää kadulla.

Ihovärillä väliä baarijonossa

- Ette nyt herran jestas tuu siitä ovesta sisään, kuittasi yökerhon ovimies somalitestaajille. Samaan aikaan valkoihoinen pääsi sisälle.

Toisessa yökerhossa somali- ja venäläistaustaisten sisäänpääsy evättiin siksi, että heillä oli mukana vain suomalainen ajokortti, ei muuta henkilötodistusta. Suomalainen ajokortti riitti kuitenkin ryhmän suomalaisjäsenelle sisäänpääsyyn.

- Sisäänpääsyyn ei vaikuta sukupuoli tai ihonväri, kommentoi tapausta ravintolanjohtaja Henri Vilonen sähköpostitse. Hänen mukaansa henkilöpaperit eivät olleet kunnossa.

Työnhaku - Silminnäkijän mamutesti”En haluaisi olla rasisti ollenkaan”

- Meillä on ollut pari tummaihoista miestä, niin kyllä siitä tulee sanomista. Mä en haluaisi olla rasisti ollenkaan, mutta mä vältän kyllä heitä tänne palkkaamasta. Just sen takia, että se on ikävää ja mä en halua kuulla niitä surullisia tarinoita, mitä ihmiset niille huutaa.

Näin kommentoi eräs työnantaja suomalaissyntyiselle testiryhmän jäsenelle työhaastattelussa.

Työryhmän jäsenet soittivat kymmeneen samaan työpaikkaan. Suomalainen jäsen sai kutsun kahteen haastatteluun, venäläistaustainen kahteen ja somali ei saanut yhteenkään.

Yksi työnantaja kertoi somalihakijalle, että ei ole enää yhtään vapaata aikaa työhaastatteluun. Tämän jälkeen löytyi kuitenkin aika suomalaiselle hakijalle heti seuraavaksi päiväksi.

Asunnonhaku - Silminnäkijän mamutesti”Voit laittaa sähköpostia tulemaan”

Myös vuokra-asuntoa hakiessa kohtelu oli erilaista. Somalitestaajaa kuulusteltiin tarkimmin, onko hänellä varmasti varaa maksaa vuokra. Testin kohteena oli 20 asuntoa. Suomalainen sai 10 kutsua esittelyyn, venäläinen 8 ja somali 7.

Yksi vuokranantaja kutsui suomalaisen ja venäläisen esittelyyn saman tien, mutta somalihakijalle hän totesi että ”Sä voit laittaa sähköpostilla mulle yhteystiedot tulemaan, niin ilmoitetaan tilanne. Ja kannattaa kattoa, onhan siellä jotain edullisempaakin.”

Kännykän lainaus - Silminnäkijän mamutestiTesti todistaa syrjinnän

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjimästä ketään etnisen taustan takia. Tapauksien tutkinta ei yleensä etene, koska näytön saaminen on ongelma.

- Testimme oli pienimuotoinen, mutta jo siinä saimme taltioitua selviä todisteita syrjinnästä. Osa tapauksista tuntuu rikkovan myös lakia, kuvaa ohjelman toimittaja Sam Kingsley. Hän on itse muuttanut Suomeen vuosi sitten Iso-Britanniasta, jossa hän on tehnyt ajankohtaisohjelmia BBC:lle ja Channel 4:lle.

Ohjelman tulokset olivat samansuuntaiset kuin tuoreessa työnhakututkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) ja asunnonhakututkimuksessa (siirryt toiseen palveluun). Niiden mukaan venäläistaustaisen henkilön pitää lähettää kaksinkertainen määrä hakemuksia päästäkseen työhaastatteluun, ja joka seitsemäs vuokranantaja syrjii ulkomaalaistaustaista asunnon hakijaa.

Silminnäkijä / Sam Kingsley