Sosialidemokraatit pakottivat Svinhufvudia tanssittamaan kuvernöörin vaimoa

Hauholaisen kartanon ullakolta löytynyt pöytäkirja paljastaa sen, miksi ensimmäisen eduskunnan ensimmäiseksi puhemieheksi tuli P.E. Svinhufvud, eikä vaalivoittajien edustaja. Vaalijytkyn saaneista sosialidemokraateista kukaan ei halunnut tanssittaa kenraalikuvernöörin vaimoa! Halventavaksi katsottu tehtävä työnnettiin Svinhufvudille.

politiikka
Puhemiespaljastus on osa pöytäkirjalöytöä, jota käsitellään Erkki Wuolijoen uudessa kirjassa. Silinteri on isoisä Wäinö Wuolijoen hattu, joka on nähnyt monet Euroopan merkittävät valtiomiehet Hitleristä ja Hindenburgista alkaen.
Puhemiespaljastus on osa pöytäkirjalöytöä, jota käsitellään Erkki Wuolijoen uudessa kirjassa. Silinteri on isoisä Wäinö Wuolijoen hattu, joka on nähnyt monet Euroopan merkittävät valtiomiehet Hitleristä ja Hindenburgista alkaen. Timo Leponiemi / Yle

Ensimmäisen parlamentaarisesti valitun eduskunnan alkuvaiheista on saatu uutta ja paljastavaa tietoa. Wuolijoen kartanon ullakolta Hämeenlinnan Hauholla on löytynyt Suomen Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän ensimmäisen ryhmäkokouksen jo kadonneiksi luullut pöytäkirjat täydellisinä.

Säätyvaltiopäivät korvanneissa vuoden 1907 eduskuntavaaleissa sosialidemokraatit saivat todellisen jytkyn. 200-paikkaiseen eduskuntaan valittiin 80 sosialidemokraattia, 72 miestä ja kahdeksan naista.

Suuren vaalivoiton huumassa he kokoontuivat kolme päivää ennen valtiopäivien avajaisia pohtimaan, miten eduskunnassa tulisi oikein toimia. Mitään esimerkkiä muualta ei ollut saatavissa. Vuodelta 1907 oleva aineisto valottaa merkittävällä tavalla Suomen eduskunnan ensi askelmia.

Sosialidemokraattien ensimmäisen ryhmäkokouksen pöytäkirjojen luultiin jo kokonaan kadonneen, kunnes ne löytyivät yllättäen Wuolijoen kartanon vintiltä Hauholta. Nyt tätä laajaa aineistoa raottaa pöytäkirjat löytäneen filosofian tohtori ja tietokirjailija Erkki Wuolijoen kirja "Silinteri ja Silkkihuivi".

Pöytäkirja lypsytulosten seassa

Pöytäkirja löytyi maatilan kirjanpitojen joukosta, mihin on kirjattu 120-päisen lypsykarjan jokaisen lehmän lypsytulos kolmesti päivässä.

- Alussa en ymmärtänyt, mistä paperista oli kyse. Kirjan avattuani jäin miettimään, että kyseessä on vuosi 1907 ja aika, jolloin ei vielä ollut itsenäistä Suomeakaan.

Pöytäkirjoista selviää monia sellaisia asioita, jotka tähän asti ovat olleet arvoituksia. Yksi arvoituksista on ollut se, miksi Svinhufvud nousi puhemieheksi vaalivoittajien ohi.

- Sitä ei ole tiedetty tähän mennessä, koska hänhän ei edustanut vallassaolevaa puoluetta. Yksi syy siihen, mikseivät sosialidemokraatit tahtoneet puhemieheksi oli se, että puhemiehen olisi pitänyt tanssia kenraalikuvernöörin vaimon kanssa. Sitä pidettiin halventavana, eikä kukaan halunnut sitä roolia, tulkitsee Erkki Wuolijoki.

Sitä pidettiin halventavana, eikä kukaan halunnut sitä roolia

Pöytäkirjoista löytyy vastauksia myös moniin muihin avoinna olleisiin kysymyksiin.

- Siinä on niin pitkältä ajalta niin perusteellista tietoa, että sen analysointi vaatii oman aikansa.

Wuolijoet avainroolissa

Yksi sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän keskeisiä avainhenkilöitä oli hauholainen Wäinö Wuolijoki, Erkki Wuolijoen isoisä. Myöhemmin Wäinö Wuolijoki toimi myös eduskunnan puhemiehenä ja ministerinä. Myös Wäinö Wuolijoen nuorempi veli Sulo Wuolijoki toimi samaan aikaan kansanedustajana. Jo heidän isänsä Juho Robert Wuolijoki toimi valtiopäivämiehenä.

- Tämän päivän eduskuntatyömme on varsin hyvää. Olen kiertänyt Euroopassa ja tutustunut muidenkin maiden järjestelmiin. Minusta meillä on loistava järjestelmä. Siitä esimerkkinä ovat kolmen A:n luokitus ja loistava koulutustaso, joka suomalaisilla on. Kyllä tältä tasolta on helppo ponnistaa eteenpäin.

Osa suomalaisen yhteiskunnan perusteista kirjattiin jo yli sata vuotta sitten tuohon hauholaisen kartanon vintiltä löytyneeseen pöytäkirjaan.

- Täällä jo otetaan kantaa siihen, kuinka tulee toimia eduskunnassa niin, että rakentava yhteistö saadaan aikaiseksi. Jännittävää on myös se, että kirjassa puhutaan ylivelkaantumisesta, työttömyydestä, ääriliikkeistä ja Euroopan liittovaltiosta. Samoista asioista, joista puhutaan tänäkin päivänä, hämmästelee Erkki Wuolijoki.

Korjattu 17.10. klo 9.50 Otsikosta ja tekstistä on poistettu sana Bobrikov, koska vuonna 1907 kenraalikuvernöörinä toimi Nikolai Gerard.