Märkä puu lämmittää kuivaa paremmin

Lestijärvi on koekenttänä, kun savolaisyritys yrittää saada epäilevät Tuomaat vakuuttuneeksi, että vedestä löytyvät ainekset puuhakkeen aiempaa tehokkaampaan polttamiseen. Hakeosuuskunnan vanhat laitteet ovat saaneet antaa tilaa uudelle tekniikalle. Veden poltoksikin kutsutun tekniikan keksijä Timo Heimonen on yrittänyt saada jo viiden vuoden ajan energia-alan asiantuntijat vakuuttuneeksi keksintönsä toimivuudesta.

Kotimaa
Lestijärvellä on otettu käyttöön uudentyyppinen polttolaitos kaukolämmön tuotantoon.

Mullistavaksi keksinnön tekee se, että Heimosen kehittämässä polttomenetelmässä polttoaineen eli hakkeen kosteus ei haittaa. Polttoaineessa oleva vesi käytetään hyväksi polttoprosessissa, polttamiseen tarvitaan myös hiukan lisävettä.

- Me hajotamme veden vedyksi ja hapeksi ja käytämme happea parantamaan varsinaisen polttoaineeen palamista. Ilmassa olevan typen syrjäytämme hapen ja veden avulla. Näin saamme tehostettua palamisprosessia, yrittäjä, keksijä Timo Heimonen selostaa menetelmää.

Heimonen sanoo, että epäilijöitä on riittänyt. Pieni perheyritys Turos Team on rakentanut pari kolme koelaitosta ja yrittänyt vakuuttaa epäilijät.

Koska nekään eivät riittäneet, yhtiö hankki yhteistyökumppaniksi Lestijärven hakeosuuskunnan, jolla oli suunnitteilla vanhan hakelaitoksen uusiminen.

- Täällä meidän on tarkoitus todistaa toimiiko tämä vai ei

Asiantuntijoiden mukaan veden pilkkominen hapeksi ja vedyksi ei ole mikään ongelma, mutta siitä ei ole hyötyä. Prosessi tarvitsee aina vähintään yhtä paljon tai enemmän energiaa kuin lopulta tuotteiden edelleen hyödyntämisestä on saatu.

Timo Heimonen ei halua avata prosessia tarkemmin, koska juuri siinä piilee keksinnön idea. Sen verran hän toteaa, että idea perustuu katalyyttien käyttöön Todistusaineisto laitteiston toimivuudesta tai toimimattomuudesta on kasassa ensi keväänä.

Lestijärven Hakeosuuskunnan toimitusjohtaja Harri Kavanterä sanoo, että ostajana osuuskuntaa kiinnosti eniten laitoksen ympäristöystävällisyys. Poltto on niin tehokasta, että siitä ei jää tähteeksi käytännössä lainkaan tuhkaa. Myös hyötysuhde on erittäin hyvä, se nousee vähintään pari kymmentä prosenttia nykyisestä. Ja voimalaitoksen valvonta hoituu kokonaan kauko-ohjauksella.