Kohdunkaulansyövän nujertaminen rokotuksin alkaa marraskuussa

Kouluterveydenhuoltajat ovat jo valmiudessa aloittamaan tyttöjen HPV-rokotukset. Enää puuttuvat itse rokotteet.

rokotteet
Rokotus.
Yle

Eteläkarjalaisissa kouluissa ollaan valmiita aloittamaan tyttöjen rokotukset kohdunkaulansyöpää vastaan. Papilloomavirus- eli HPV-rokotusten on määrä alkaa marraskuussa.

Ensimmäiseksi kouluterveydenhoitajat rokottavat 9.-luokkalaiset tytöt, jotta he ehtivät saada rokotteen ennen peruskoulun päättymistä. Esimerkiksi Lappeenrannassa ja Taipalsaarella on yhteensä runsaat 300 ja Imatralla noin 120 yhdeksäsluokkalaista tyttöä.

HPV-rokote annetaan kolmessa erässä. Toinen rokote annetaan kuukauden ja kolmas puolen vuoden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.

Rokotus suostumuksella

Rokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista. Yli 12-vuotiaat voivat itse päättää, ottavatko rokotteen vai eivät.

Voi siis olla, että kaikki eteläkarjalaistytöt eivät maksutonta rokotetta halua ottaa. Vastaava terveydenhoitaja Ulla Vehviläinen Imatralta kuitenkin toteaa, että 12-vuotiaan kieltäytyessä terveydenhoitaja pyrkii neuvottelemaan asiasta vielä huoltajien kanssa.

Toisaalta myös huoltajat voivat rokotteen antamisen kieltää, todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjeissa. Tällöin rokotukseen lähetetään uusi kutsu vuoden kuluttua.

Vanhempien tyttöjen kieltäytyessä heille tarjotaan mahdollisuus ottaa rokotus myöhemmin.

Tavoitteena syövän vähentäminen

Papilloomavirusrokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan tänä vuonna. Kahden ensimmäisen vuoden aikana rokotetaan myös 7.- ja 8.-luokkalaiset tytöt. Jatkossa rokote annetaan 6.-luokkalaisille.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kohdunkaulasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 150 naista. Heistä syöpään kuolee 50.

Tämän lisäksi poikkeavia, seurantaa vaativia papa-löydöksiä todetaan 34 000 naisella ja hoitoa vaativia solumuutoksiakin löydetään lähes 3000 naiselta.

HPV-rokote vähentää STM:n mukaan merkittävästi taudin esiintymistä.