1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA:n senaatti puristi viime hetken budjettisovun - ratkaisevat äänestykset edessä

Demokraatit ja republikaanien johtajat ovat saavuttaneet harvinaisen kompromissin maata repivään budjettiongelmaan. Sovun toivotaan ehkäisevän USA:n maksukyvyttömyyden, joka horjuttaisi maailmantalouttakin.

Ulkomaat

Yhdysvaltain kongressin ylähuoneen senaatin ryhmäjohtajat ovat tiukkojen neuvottelujen jälkeen saaneet aikaan ehdotuksen, joka olisi ratkaisu maan budjetti- ja velkaongelmaan.

Asiasta kertoi senaatin demokraattiryhmän johtaja Harry Reid.

Republikaanijohtaja Mitch McConnell vahvistaa sovun syntyneen senaatissa.

Sekä senaatin että edustajainhuoneen on hyväksyttävä ehdotus äänestyksissään. Äänestys on järjestettävä vielä tämän keskiviikon aikana, sillä huomenna torstaina budjetin on oltava valmis. Muuten maa uhkaa vaipua osittaiseen maksukyvyttömyyteen.

Republikaanien hallitseman edustajainhuoneen arvellaan äänestävän ensin. Ehdotuksen uskotaan menevän läpi pääosin demokraattien äänillä, vaikka suuri osa republikaaneista äänestääkin sitä vastaan. Republikaanien äärioikeistolainen Teekutsu-liike ja siihen kuuluvat kansanedustajat vastustanevat sopua.

Yhdysvaltain julkinen hallinto on lokakuun alusta lähtien ollut suureksi osaksi pakkolomautettuna, koska maalla ei ole budjettia. Jos sopu syntyy, julkinen hallinto saadaan jälleen toimimaan.

Valkoinen talo: Toimikaa nopeasti

Yhdysvaltain presidentin hallinto toivoo, että kongressi toimisi nopeasti ja hyväksyisi saavutetun kompromissin.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan valtiovarainministeriön on saatava oikeus uuden valtionvelan ottamiseen vielä torstain aikana, sillä muussa tapauksessa hallinnon pyörittämiseen on alettava käyttää käteisvaroja. Jo nyt hallinnon sulkeminen ja maan ajautuminen maksukyvyttömyyden partaalle on aiheuttanut suurta haittaa kansakunnalle.

Kongressin ryhmät ovat vetäytyneet keskustelemaan esityksen sisällöstä keskuudessaan. Senaatin äänestystä odotetaan muutaman tunnin sisällä. Jos senaatti hyväksyy sen, edustajainhuoneen äänestys tapahtunee pian tämän jälkeen.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi