1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Stand up -koomikko kaipaa epämukavia naurunaiheita

Teemu Vesterisen mielestä suomalaiset hauskuuttajat ovat liikaa samasta muotista. Uusi koomikkoryhmä yrittää tarjota vaihtoehtoa suurten yleisöjen suosimille turvallisille stereotypioille.

Stand up -koomikko Teemu Vesterinen esiintymässä. Kuva: Yle

Pitkän linjan stand up -koomikko Teemu Vesterinen katsoo suomalaisten stand up -piirien kadottaneen pienien kellariklubien sielukkuuden sen jälkeen, kun lavakomiikka alkoi täyttää suurten hallien katsomoita.

- On paljon ammattikoomikoita. Ja he haluavat pysyä keikassa. Se on hyvä. Mutta tietty samassa muotissa oleminen estää kehitystä. Epämukavuusalueelle hiipimistä tarvittaisiin enemmän.

Varovaisuuteen ajaa Vesterisen mielestä tulosvastuu, sillä hallikeikkojen katsojat ovat maksaneet lipustaan paljon ja tulleet katsomoon selvin päin.

Masennusta, ympärileikkausta, Kiinan ihmisoikeustilannetta.

Teemu Vesterinen

Koomikoiden kesken keskustelu kääntyy toisinaan esikuviin, niihin, joiden innoittamina alalle on tullut   lähdettyä. Tuolloin esiin nousee helposti amerikkalaisia jo kuolleita legendoja kutenGeorge Carlin (siirryt toiseen palveluun)taiBill Hicks (siirryt toiseen palveluun)- tai elävien joukosta esimerkiksiDoug Stanhope (siirryt toiseen palveluun). Yhteistä suosikeille on heidän yhteiskunnallinen kantaaottavuutensa.

- Yleisöltä ehkä puuttuu tietoisuus siitä, että kyllä suomalaisten koomikoiden keskuudessa on värikirjoa enemmän kuin ajatellaan, Vesterinen sanoo.

Muutaman hengenheimolaisensa kanssa Vesterinen on perustanut Paukutusjengi (siirryt toiseen palveluun)-nimisen ryhmän, jonka yhteisesiintyminen pyrkii tarjoamaan henkilökohtaisempia ja suorasanaisempia puheenvuoroja.

- Masennusta, ympärileikkausta, Kiinan ihmisoikeustilannetta. Ei me kuitenkaan pyörää olla keksitty uudestaan. Ero on se, että yritämme välttää stereotypiat.

Vaikutelma rankemmasta otteesta ulkomailla voi olla harhaakin, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa suuri osa koomikoista hauskuttaa tutuin keinoin. Kun maassa on kymmeniätuhansia stand up -koomikoita, toki heidän joukostaan nousee tähtiä, jotka uskaltavat myös arvostella systeemiä.

Suomessa stand up on ollut pinnalla viitisentoista vuotta - niin myös Etelä-Afrikassa. Sikäläiset koomikot kertovat ottavansa kantaa myös päivän politiikkaan.

- Pyrimme vaikuttamaan jopa siihen, kuinka nuoret katsojamme äänestävät, sanoo koomikko David Kau.

Pyrimme vaikuttamaan jopa siihen, kuinka nuoret katsojamme äänestävät.

David Kau

Suomalaiset lavakoomikot eivät tartu poliittisiin aiheisiin niin herkästi, koska se edellyttäisi yleisöltä laajempaa aiheen tuntemusta. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit päätyvät huumorin aiheiksi siksi, että uutiset puolueiden ympärillä ovat usein niin kansantajuisia.

Teemu Vesterisen mukaan polttavat teemat ovat nuorallatanssia.

- Stand up on sananvapautta. Jos olisi jätkä, joka pystyisi leikittelemään esimerkiksi maahanmuuttokriittisyydellä ja sillä, ovatko hänen juttunsa kiihotusta kansanryhmää vastaan vai eivät, sehän olisi kulttuuriteko. Mutta olisiko yleisö valmis sellaiseen?