Näillä keinoilla USA:n kongressi yrittää välttää maksukyvyttömyyden

Senaatissa tehty kompromissiesitys takaa valtiovarainministeriölle oikeuden ottaa lainaa ensi vuoden alkuun. USA:n velkaongelmaa yritetään hillitä. Republikaanien vaatimuksista ei toteudu juuri mikään.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto on ollut suurelta osin suljettu jo 16 päivän ajan, koska kongressin puolueet eivät ole kyenneet sopimaan uudesta budjetista ja nostamaan velkakattoa.

Senaatin johtajien neuvotteluissa asiasta on tehty kompromissiesitys. Uutistoimisto Reuters on listannut sopuesityksen pääpiirteet.

Valtiovarainministeriölle annetaan lupa nostaa uutta velkaa helmikuun 7. päivään saakka. Ministeriö saa myös oikeuden tehdä "poikkeuksellisia toimenpiteitä", jos kongressi ei tee uutta päätöstä velkakaton nostamisesta siihen päivämäärään mennessä.

Liittovaltion kulut pysyvät nykytasolla tammikuun 15. päivään saakka. Tämän vuoden alussa aloitetut automaattiset kululeikkaukset pysyvät voimassa.

Kongressin kamarit perustavat työryhmän etsimään keinoja maan pitkäaikaisen velkaongelman ratkaisemiseksi. Työryhmässä on edustajia molemmista puolueista. Työryhmän on määrä esitellä tuloksensa perjantaina, joulukuun 13. päivä. Työryhmällä ei ole itsellään päätösvaltaa, vaan esitykset alistetaan kongressin hyväksyttäviksi. Työryhmä keskittynee sosiaaliohjelmiin tehtäviin muutoksiin sekä verotuottojen kasvattamiseen.

Liittovaltion sulun aikana pakkolomalla olleille valtion työntekijöille maksetaan puuttuva palkka.

Republikaanit vaativat neuvottelujen aikana, että presidentti Obaman suurelle terveydenhuoltouudistukselle, "Obamacarelle" ei myönnettäisi rahaa tai että se tulisi voimaan vasta myöhemmin ja muutettuna. Vaatimukset eivät menneet läpi, mikä on republikaaneille merkittävä tappio.

Myönnytyksenä republikaaneille esitykseen on kuitenkin lisätty, että Obamacaren terveydenhuoltopalveluja anovien ihmisten tulotaso tarkistetaan. Tarkoituksena on pitää huolta, etteivät ohjelman kustannukset pääse karkaamaan käsistä. Obamacare tarjoaa valtion subventoimia palveluita henkilöille, joiden tulot eivät ylitä tulorajaa.