Yhdysvallat nostaa velkakattoa

Hallinnon sulku päättyy. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on allekirjoittanut lainsäädännön torstaiaamuna Suomen aikaa.

infografiikka
Velkakiista on toistunut säännöllisesti Yhdysvaltain historiassa. Taustalla on poliittinen peli, joka on tällä kertaa kärjistynyt poikkeuksellisen rajuksi. Yle Uutisten toimittaja Petri Raivio selittää, miksi.

Presidentti Barack Obama on allekirjoittanut lainsäädännön, jonka myötä Yhdysvallat nostaa velkakattoaan ja päättää hallintonsa sulun. Republikaanijohtoinen edustajainhuone hyväksyi sopimuksen myöhään keskiviikkona paikallista aikaa. Äänestys päättyi numeroin 285–144. Toisin sanoen 87 republikaania oli budjetin puolella.

Demokraattijohtoinen senaatti hyväksyi budjetin muutamia tunteja aiemmin äänin 81–18.

Senaatissa tehty kompromissiesitys takaa valtiovarainministeriölle oikeuden ottaa lainaa ensi helmikuun alkuun asti. Maan hallinnolle on nyt rahoitus tammikuun puoleenväliin saakka. Ellei ratkaisuehdotusta olisi hyväksytty, Yhdysvaltoja olisi uhannut osittainen maksukyvyttömyys.

Työntekijät palaavat töihin torstaiaamuna

Maan hallinto suljettiin lokakuun alussa, koska budjetista ei siihen mennessä päästy sopuun. Sulku tarkoitti pakkolomaa sadoilletuhansille työntekijöille. He saavat puuttuvat palkkansa nyt, kun budjetista on päästy sopuun. Heidän on määrä palata työhön torstaiaamuna. Luottoluokittaja Standard & Poor's on alustavasti laskenut 16 päivän sulun maksaneen Yhdysvalloille 24 miljardia dollaria eli liki 18 miljardia euroa.

Budjettikiistan keskiössä oli Obamacarena tunnettu terveydenhuoltouudistus. Republikaanit vakuuttavat edelleen jatkavansa taisteluaan sitä vastaan.

Yhdysvaltalaispoliitikkoja on arvosteltu tavastaan johtaa kriisien kautta. Etenkin republikaanien Teekutsuliikkeenä tunnettu äärilaita jarrutti sopuun pääsyä. Ensi vuoden kongressivaalit ovat kuitenkin jo alkaneet huolettaa poliitikkoja. Mielipidemittausten mukaan äänestäjät näyttäisivät syyttävän viimeaikaisesta sotkusta republikaaneja. Nämä pelkäävät sen näkyvän vaalituloksessa.

Budjetista päättäminen muutaman kuukauden välein jatkuu edelleen. Päättäjät eivät ole kyenneet sopimaan koko vuoden budjetista sitten vuoden 2009.

Kuitenkin esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on kiitellyt yhdysvaltalaisia "järkiin tulemisesta".

– Velkakaton nostaminen oli välttämätön askel, Lagarde kuvaa.