Perinteisen taittopuukon valmistus jatkuu Kolilla

Ukko-Kolin varjossa Lieksassa valmistetaan ja myydään värikkäitä muovikahvaisia taittopuukkoja, joiden moni luuli jo kadonneen nuoruusmuistoihin ja ukin kalareppuun. Hackman aloitti niin sanotun linkkupuukon valmistamisen sotien jälkeen. Sittemmin retkipuukkoa on tehty muun muassa Fiskarsin ja Sorsakosken nimissä. Keväästä lähtien alkuperäiset koneet ja muotit ovat olleet Minna Saarelaisen omistuksessa, joka sai idean tuotannon jatkamiseen ukkinsa puukosta.

Kotimaa
Puukkoja kaupan lasivitriinissä.
Ari Haimakainen / Yle

Sotien jälkeisen teollistuvan Suomen muotoilun ja tuotannon yhden malliesimerkin, niin sanotun linkkupuukon valmistus jatkuu nyt Kolilla.

Vuosikymmenien ajan tuotannossa olleella rakkaalla lapsella on monta nimeä: Hackmanin taittopuukko, Sorsakoskelainen, retkipuukko, Fiskarsin perhosveitsi.

Perinteinen taittopuukko löytyy Suomen kansallismuseon kokoelmista. Ja sinne se olisi pian jäänytkin, ellei lieksalainen Saga Spirit Oy:n yrittäjä Minna Saarelainen olisi ostanut alkuperäisiä koneita ja muotteja Leppävirralta itselleen.

Nyt puukkoja lähtee jälleenmyyjille ja osa päätyy Kolin kävijöille Saarelaisen pitämästä matkamuistomyymälästä. Yrittäjän rohkeaan päätökseen kannusti lapsuuden muisto ukin punakahvaisesta puukosta.

- Tässä on vanha Hackmanin taittopuukko, alkuperäinen, joka oli mun ukilla aikoinaan. Äiti kävi tuomassa tämän tänä kesänä näytiksi tänne, että kato nyt, tässä se edelleenkin on, Minna Saarelainen esittelee ukkinsa puukkoa.

Pienyrittäjän ei kannata tehdä kaikkea itse. Taittopuukko kootaan Kolilla, mutta kahva ja terä tulevat alihankkijoilta.

- Kontiolahdelta eli naapurikunnan puolelta ja sitten Kauhavalta. Mitäpä minä suotta kaikkea haalimaan tuotantoa itselleni, kun maailmalla on ammattilaiset, mitkä voi tehdä eli yhteistyötä, kaikkilla saroilla, sitä kannattaa aina suosia.

Saga Spirit Oy:n yrittäjä Minna Saarelainen.
Minna Saarelainen.Ari Haimakainen / Yle

Pienimuotoinen, yhteistyöhön perustuva teollinen toiminta tuo lisää leipää ja tekemistä kansallismaisemaan, jonka kylän elämä sykkii matkailusesonkien tahtiin. Yrittäjälle on tärkeätä, että perinteiset puukot valmistetaan jylhän Ukko-Kolin varjossa.

Tosi hauskaa on ollut, kun naisihminenkin pystyy tekemään puukkoja.

Minna Saarelainen

- No, totta maar, hyvänen aika. Ja tosi hauskaa on ollut, kun naisihminenkin pystyy tekemään puukkoja. Se on itseisarvo jo itsessään. Ja oon aika monet jätkät saanut vaikuttuneeksi pelkästään jo sillä, Minna Saarelainen naurahtaa.