1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huittinen puolitti nuorisotyöttömyyden - nyt saavutus yritetään uusia

Huittinen onnistui vähentämään roimasti nuorisotyöttömyyttä valtakunnallisen Uusien mahdollisuuksien tori -kampanjan avulla vuonna 2011. Nyt työ jatkuu: kaupunki yrittää hyödyntää hyväksi havaittuja kokemuksia, vaikka nyt nuorisotyöttömyys on taas kasvanut.

Kuva: Yle

Satakunnassa sijaitseva Huittinen lähti poistamaan nuorisotyöttömyyttä neljän muun kunnan kanssa vuonna 2011. Uusien mahdollisuuksien tori -kampanjan tavoitteena oli pureutua eritoten 17-24 -vuotiaiden työttömyyteen. Huittinen onnistui kampanjassa hyvin, vaikka sen jälkeen nuorisotyöttömyys on taas kasvanut.

– Kun aloitimme meillä oli yli 80 työtöntä nuorta ja saimme pudotettua luvun miltei 40:een eli puoleen, kertaa Huittisten elinkeinojohtaja Eila Törmä.

Pestit olivat kahden kuukauden mittaisia. Osa nuorista sai työskennellä myös pidempään, eikä yhdenkään nuoren pesti katkennut kesken kaiken.

Tärkeäksi keinoksi elinkeinojohtaja Törmä nimeää tiiviin viranomaisten, oppilaitosten ja yritysten välisen yhteistyön. Hän sanoo, että hyväksi havaittuja yhteistyökuvioita pyritään soveltamaan koko ajan nuorten työllistämisessä,  koska huoli nuorten työllistämisestä ei ole kadonnut minnekään.

Nuoret ovat erilaisia kuin ennen

Haasteita nuorten työllistämiseen tuo se, että tämän päivän nuoret ovat erilaisia kuin 10 tai 20 vuotta sitten. Heidän vaatimustasonsa on erilainen kuin aikaisemmin, eivätkä kaikki alat välttämättä kiiinnosta, vaikka töitä olisikin tarjolla.

– Tämän päivän nuoret ovat myös vaikeammin johdettavia käsiteltäviä työpaikoilla. Tämä vaatii koulutusta myös työpaikoilla.  Mutta nuoret hallitsevat myös tietotekniikan ja heillä on uusia ajatuksia paljon, Törmä muistuttaa.

Pahinta on syrjäytymisen vaara

Pahin tilanne on elinkeinojohtaja Törmän mielestä se, että koulutuksen saanut nuori jumittuu kotiin. Opetuksessa kertyneet tiedot vanhentuvat ja pahimmassa tapauksessa nuori syrjäytyy.

– Vetoankin vanhempiiin ja isovanhempiin,  että perheissä keskusteltaisiin siitä,  että on kovin tärkeää ottaa vastaan se ensimmäinen työ eikä olla siinä vaiheessa liian valikoiva.

Paasataanko näistä asioista jo liikaakin?

– No,  kyllä tässä paasaamisen makuakin on. Nuoret ovat kuitenkin hyvin itsetietoisia ja itsekään en halua olla vain paasaamassa, vaan haluan olla positiivisesti auttamassa nuoria työllistymään.