1. yle.fi
  2. Uutiset

Harri Ekonen: Näyttelijän tunteet vaihtelevat kateudesta iloon

Kun kuningas astuu lavalle, tapahtuu hulvattoman hauskaa, tragikoomista tai dramaattista, niin kuin elämä itse. Näyttelijä Harri Ekosen pitkälle uralle ovat mahtuneet lähes kaikki Ylen suositut maalaiskomediat Reinikaisesta Taivaan tuliin saakka.

teatteritaide
Näyttelijä Harri Ekonen
Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinnan teatterin näyttelijän Harri Ekosen 30-vuotisessa urassa riittääkin juhlimista, sillä hän on esiintynyt lukuisien teatteriroolien lisäksi myös elokuvissa ja televisiossa kuten sarjoissa Tankki täyteen, Reinikainen, Pirunpelto ja Taivaan tulet. Harri Ekonen on tuttu mies myös Stand up-lavoilla. Ekonen kuvailee pitkää uraansa mielenkiintoiseksi seikkailuksi, jonka aikana harrastuksesta tuli työ.

– Onhan tämä ollut upeeta. Harrastajakautena olin aktiivisessa harrastajateatterissa Nokialla ja Valkeakoskella. Sitten tein työväen teatteriin avajaisnäytelmän Moreenin. Valkeakosken kaupunginteatterissa olin viisi kuusi vuotta, ja se oli hienoa aikaa. Kun oli monta ohjaajaa ja paljon näyttelijäystäviä, koska Valkeakoskella oli niin paljon harrastajia.

– Työväen teatteriin tein omana tuotantona Kellariteatteriin Dostojevskin Kirjoituksia kellarista, ja silloin kaikki sanoivat, että kyllä sun nyt täytyy mennä jo kokonaan teatterin pariin.

Lapsuuden haavet toteutuivat

Jäähyväisnäytelmänsä aattona 61-vuotias Harri Ekonen muistelee, että hänen lapsuuden haave oli rumpali, sepittäjä tai näyttelijä.

– Näyttelijä tuli ja tietysti sepittäjäkin, kun olen tuota stand upia kirjoittanut. Ja sitten nuorempana soitin vähän rumpujakin, että kaikki ne lapsuuden haaveet on sieltä sitten jollain tasolla toteutunut.

Ekonen on ehtinyt näytellä pitkän uransa aikana lukuisia eri rooleja, mutta yksi rooli on jäänyt vielä tekemättä ja se on tuo kunnon sotamies Sveikin rooli.

– Se olisi ollut mun roolini. Sanoin aikanaan, että siihen mä olen valmis ajamaan itseni kaljuksikin, mutta silloin oli tilanne sellainen, että kun siinä on niin vähän naisrooleja, niin se näytelmä ei toteutunut. Silloin oli just nämä Jugoslavian ja Balkanin seudun sodat, niin se olisi ollut siihen aikaan hieno esittää.

Mutta löytyyhän sieltä vuosikymmeniä kestäneen uran ajalta helmiroolejakin. Kun Ekonen vähän miettii, niin muistista pulpahtavat esiin muun muassa Kuka pelkää Virginia Woolfin George, Reviisorin kaupunginpäällikkö, Luulosairas, Metsästys joulun alla, Huckleberry Finn... Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka, tuumaa konkari roolikavalkaadistaan.

Minuuttiaikataulu saa jäädä

Ekonen arvelee, että ei osaa lopettaa kokonaan näyttelemistä, vaikka Kuningas näyttämöllä onkin hänen jäähyväisnäytäntönsä. Sen sijaan mies sanoo hellittävänsä minuuttiaikataulusta ja nykyisestä työtahdista monien sairauksiensa takia.

– Mutta jos omaan tahtiin saan tehdä vierailuja kesäteatteriin taikka vierailurooleja johonkin, niin kyllä ne on tehtävä.

Kuningas näyttämöllä esitys sekoittaa samaan muotokuvaan sekä Harri Ekosen todellisena hahmona että tämän harjoitteleman roolihahmon eli Shakespearen Kuningas Learin.

– Se tässä näytelmässä on hienoa, että tämä on minun näköiseni Lear. Kuningas on jäämässä eläkkeelle ja luopuu vallastaan ja mä olen jäämässä eläkkeelle. Ja tässä näytelmässä on esillä Learin perheasiat ja mun perheasiat, jotka yhdistyvät. Kyllä tällaisella näytelmällä kelpaa juhlia.

Kuningas näytelmässä on paljon ratkiriemukasta ja sitten taas syvää surua. Näytelmässä katsojat pääsevät kurkistamaan myös verhojen taakse, missä näyttelijöiden tunteet vaihtelevat kateudesta ja epäonnistumisista, iloon ja suruun.

– Eihän ne Lear -kohtaukset ole hauskoja, koska yritän saada tuskan pihalle oikein tosissaan, mutta tietysti sitä kautta komiikka tulee, kun sairas ja väsynyt mies yrittää punnertaa. Mutta kyllä ne näytelmän hauskuudet tulevat lähinnä tästä teatterin työstä ja harjoituksista ja niistä kommelluksista, pohtii Harri Ekonen.

Kuningas näyttämöllä on ensi-illassa Hämeenlinnan teatterissa torstaina 17. lokakuuta.

Lue seuraavaksi