Kotimainen musiikki myy taas

Kotimaisella musiikkialalla nähtiin viime vuonna 1,6 prosentin kasvu edellisvuodesta. Alalla liikkui vuonna 2012 rahaa lähes 840 miljoonaa euroa. Musiikin käyttöoikeuksia myydään yhä enemmän yrityksille ja peleihin.

kulttuuri
Pelaaja pelaamassa Supercellin suunnittelemaa Clash of Clans -peliä iPadillä.
Pelaaja pelaamassa Supercellin suunnittelemaa Clash of Clans -peliä iPadillä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kotimaisen musiikin parantunut tilanne näkyy esimerkiksi tekijänoikeuskorvauksissa, mutta pitkästä aikaa myös äänitemyynnissä. Alan talous on lähtenyt useiden huonompien vuosien jälkeen kasvuun musiikin digitaalisen myynnin ja suoratoistopalveluiden kasvaneen kysynnän ansiosta.

Kasvua on viime vuonna ollut nähtävissä myös musiikkiviennissä. Musiikin vienti kasvoi viime vuonna edellisvuodesta kahdeksan prosenttia, viennin arvon ollessa melkein 36 miljoonaa euroa.

Elävä musiikki tuottaa eniten

Musiikkialalla eniten rahaa tuottaa elävä musiikki. Vuonna 2012 erilaiset konsertit ja esiintymiset tuottivat lähes 414 miljoonaa euroa, mikä on noin puolet alan kokonaisarvosta.

Tekijänoikeuskorvauksia kertyi viime vuonna lähes 80 miljoonaa euroa ja äänitteitäkin myytiin lähes 68 miljoonalla eurolla.

Luvut käyvät ilmi Music Finlandin teettämästä "Musiikkialan talous Suomessa 2012"-selvityksestä.

Musiikin viennin tulevaisuudennäkymätkin parantuneet

Selvityksestä käy ilmi myös se, että musiikin alalla rahavirtojen tulo ei ole enää yksittäisten yhtyeiden tai artistien harteilla. Harvojen vientivetureiden sijasta ulkomaita kiertää ja fanipohjaansa laajentaa nyt aiempaa laajempi kirjo artisteja ja yhtyeitä.

Myös suoratoistopalvelu Spotifyn kautta tapahtuvassa musiikin myynnissä on näkyvissä kasvua. Ruotsissa Spotifyn kautta saadaan jo selkeästi suurin osa, 75 prosenttia, äänitemyynnin tuloista ja sama kehitys on mahdollinen myös Suomessa.

Kotimaisen musiikin tärkeitä tulonlähteitä jatkossa ovat myös yritykset ja pelit, joille myydään musiikkilisenssejä.