1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiristys verkossa lisääntynyt - Suomessakin suuria määriä kohteita

Poliisi, Cert-fi ja F-Secure ovat perustaneet verkkosivuston, jossa kerrotaan verkkorikollisuudesta ja opastetaan uhriksi joutuneita.

Kiristyshaittaohjelmat ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosina. Poliisi, Viestintäviraston tietoturvaviranomainen Cert-fi ja F-Secure ovat perustaneet verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrotaan verkkorikollisuudesta ja neuvotaan haittaohjelmien uhriksi joutuneita.

Rikosylikomisario Olli Koski Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että yhden rikollisryhmän toiminnan tuloksena epäillään haittaohjelman kohteeksi joutuneita tietokoneita olevan Suomessa yli 30 000 ja muualla yli viisi miljoonaa.

Koski kertoo, että tutkinta alkoi Suomessa vuonna 2012 ja rikosilmoituksia on tullut tähän mennessä yli 900. Kohteiden epäilty laajuus, 30 000, on selvinnyt esitutkinnassa tämän vuoden aikana.

- Teon pysäyttäminen on haastavaa rikollisryhmien hajautetun ja kansainvälisen toimintamallin vuoksi.

Kiristyshaittaohjelmat kuuluvat tietoverkkorikollisten käyttämiin haittaohjelmatyyppeihin.

Kiristyshaittaohjelma toimii siten, että tietokoneen näyttöön tulee viesti, jossa kerrotaan tietokoneen olevan lukittu ja väitetään lukituksen poistuvan maksun suorittamisella. Maksaminen ei kuitenkaan todellisuudessa poista lukitusta, vaan rahat päätyvät rikollisryhmien taskuihin. Tietokoneita on lukittu muun muassa Suomen poliisin nimissä.

- Missään nimessä maksua ei kannata maksaa, Koski huomauttaa.

Kosken mukaan kiristyshaittaohjelman havaitsemisesta kannattaa ilmoittaa poliisille.

Hän kertoo, että rikosten ennaltaehkäisy on keskeistä.