Yyterin ranta peittyi tummaan ja haisevaan levämönjään

Porissa sijaitsevan Yyterin kuuluisan hiekkarannan tulevaisuus huolettaa ympäristöasiantuntijoita. Levää on kerätty rannalta 150 kuutiota tänä syksynä.

luonto
Porin Yyterissä on syksyisin levää
Antti Mäkelä / Porin kaupunki

Porin Yyterin hiekkarannalle on tänä syksynä kertynyt poikkeuksellisen paljon pahalta haisevaa viherlevää. Levää on kerätty rannalta tänä syksynä 150 kuutiota.

– Pääosin levä on yksivuotista viherlevää, joka kertyy rannalle. Se haittaa sekä virkistyskäyttöä että myös rannan luontotyyppiä. Karu ranta muuttuu ravinteikkaammaksi, jolloin sinne pääsee leviämään kasveja, jotka eivät sinne kuulu, projektipäällikkö Antti Mäkelä Porin ympäristövirastosta sanoo.

Levän lisääntyminen johtuu Mäkelän mukaan Itämeren rehevöitymisestä. Maastotiimi on tehnyt Yyterissä runsaasti työtä rannan siivoamiseksi. Yyterin rannalle on rehevöitymisen takia levinnyt myös järviruokoa, jota on tänä vuonna kerätty ja murskattu. Järviruokoalue on levinnyt vuosittain kymmenillä metreillä.

– Meillä ei ole tietoa levämäärän vaihtelusta, mutta on oletettavaa, että levän määrä ei tulevina vuosina vähene. Selvitämme parhaillaan, mikä olisi paras keino kerätä levää pois, projektipäällikkö Mäkelä sanoo.

Viikossa jopa 40 000 kävijää

Yyterissä kävi tänä kesänä yli 180 000 ihmistä kesäkuun alun ja elokuun puolivälin välisenä aikana. Kaikkein vilkkaimmalla viikolla heinäkuun lopussa Yyterissä kävi yli 40 000 ihmistä. Kävijämäärä selvisi Porin ympäristöviraston tekemässä tutkimuksessa, jossa käytettiin kävijälaskuria. Vastaavia kartoituksia ei ole aiemmin tehty.

Selvitämme parhaillaan, mikä olisi paras keino kerätä levää pois.

Projektipäällikkö Antti Mäkelä

Yyterin rantojen kunnon parantaminen on viime aikoina noussut yhdeksi Porin ympäristöviraston tärkeimmistä painopistealueista. Muutama vuosi sitten pidetyt beachfutis-kilpailut heikensivät erityisesti dyynien kuntoa. Nyt osa dyyneistä on ympäröity puisilla aidoilla herkkien dyynien suojelemiseksi. Näistä saadut kokemukset ovat olleet Mäkelän mukaan erittäin hyviä.

– Nyt seuraamme, miten järviruokojen ja levien poistaminen vaikuttaa Yyteriin. Todennäköisesti joudumme keräämään levää jatkossakin. Ihmiset pitävät Yyteriä erittäin tärkeänä luonto- ja virkistyskohteena, joten alueen kunnosta kannattaa huolehtia, projektipäällikkö Antti Mäkelä Porin ympäristövirastosta sanoo.