Rovaniemestä tehdään maastopyöräilykaupunkia

Rovaniemelle on kesän ja syksyn aikana kartoitettu kymmenkunta uutta maastopyöräilyreittiä. Kaiken kaikkiaan pyöräilypaanaa ja polkuja on noin 150 kilometriä ja kartta uusista reiteistä valmistuu ensi kauteen mennessä.

Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

- Uusia reittejä on suunniteltu ympäri kaupunkia; Nivavaaraan, Pöyliövaaraan ja Ounasvaaralle, optioita löytyy myös Vennivaaran suunnalta, Rollo MTB-hankkeen konseptisuunnittelija Kati Vehmas Nordloop Ay:stäkertoo.

Vehmas on harrastanut maastopyöräilyä kymmenen vuotta. Hän on kartoittanut pyöräilyreittejä aiemmin muun muassa Ylläkselle. Rovaniemen pyöräilyharrastajat ovat olleet tiivisti mukana kaupungin uuden reitistön suunnittelussa.

Rovaniemeltä saattaa vielä vuosien jälkeen löytää maastoja, joissa ei ole koskaan pyöräillyt.

- Paljon ollaan kuljettu kartan kanssa maastossa ja menty myös harrastajien muistin varassa. Sen jälkeen, kun paikat on löydetty, olemme jakautuneet ryhmiin ja tutustuneet kukin sellaisiin maastoihin, joissa emme ole aiemmin kulkeneet. Rovaniemeltä saattaa vielä vuosien harrastamisen jälkeen löytää maastoja, joissa ei ole koskaan pyöräillyt.

Ulkoilukaupunkina Rovaniemellä on potentiaalia nousta jopa Suomen parhaaksi maastopyöräilykaupungiksi.

- Rovaniemi on yksi parhaista paikoista harrastaa tätä lajia. Reitit lähtevät ihan keskustan välittömästä läheisyydestä ja matkailua varten on rakennettu jo monia nähtävyyksiä, joiden mukaan pyöräilyreititkin voidaan suunnitella.

GPS ja verkkosivut harrastajien avuksi

Rollo MTB ja siihen liittyvä investointihanke on Lapin liiton rahoittama EAKR-projekti. Myös Lapin Urheiluopisto, Lapin Safarit Oy ja Ounasvaaran hiihtokeskus rahoittavat reitistöprojektia. Mukana reitistön kartoittamisessa ovat myös lajin aktiiviharrastajat ja alan toimijat muun muassa Santasportista ja Ounaksen Pyörä-Pojista. Valmistumisen jälkeen vastuu reittien huollosta on paikallisella pyöräilyseuralla.

Ajatuksena on nettisivut, johon harrastajat voivat itse laittaa GPS-käyrän reitistä. Se muodostaisi Rovaniemelle reittipankin.

- Tarkoitus on, että seura tarkistaa viitat ja huolehtii siitä, että reitti on ajettavassa kunnossa, Kati Vehmas sanoo.

Vehmas pitää nyt kartoitettua reitistöä alkuna laajemmalle foorumille.

- Ajatuksena on rakentaa nettisivut, johon täällä ajavat ja tänne tulevat harrastajat voivat itse laittaa GPS-käyrän reitistä, missä ovat käyneet pyöräilemässä. Se muodostaisi Rovaniemelle reittipankin, josta voi helposti käydä katsomassa, minne kannattaa lähteä ajamaan. Nämä nyt merkittävät reitit voi ajaa läpi ilman karttaakin ja ne ovat varmasti turvallisia.