Peking rajoittaa autoilua pahoina saastepäivinä

Arvostelijoiden mukaan kaupungin julkinen liikenne ei kykene huolehtimaan lisärajoitusten myötä tulevista uusista matkustajista.

Ulkomaat
Kiinalainen mies pyöräilee savusumussa pekingissä.
Kiinalainen mies pyöräili fossiilisten polttoaineiden tuottamassa savusumussa Pekingissä kesäkuussa.How Hwee Young / EPA

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä ryhdytään rajoittamaan autoilua kaikkein saasteisimpina päivinä, kertoo Kiinan valtiollinen media.

Keskiviikkona hyväksytyn suunnitelman mukaan autoa saisi käyttää vain joka toisena päivänä silloin, kun ilmanlaatu on pysynyt heikkona kolmen perättäisen päivän ajan. Päivä määräytyy rekisterikilven viimeisen numeron mukaan.

Useampi kuin joka neljäs pekingiläinen omistaa auton. Kaupungissa on 20 miljoonaa asukasta.

Uudet määräykset tiukentavat aiempia sääntöjä, joiden mukaan autoilu on kiellettyä yhtenä arkipäivänä viikossa.

Monien kaupunkilaisten mukaan lisärajoitukset voisivat olla jatkuvasti voimassa. Toisen näkemyksen mukaan kaupungin julkinen liikenne ei kykene huolehtimaan lisärajoitusten myötä tulevista uusista matkustajista.

Pekingin ilmanlaatua arvioidaan päivittäin nelivärisellä asteikolla. Punaisina päivinä ilmassa on eniten savusumua.

Kaupungissa on myös käytössä arvontajärjestelmä, jolla rajoitetaan jaettavien rekisterikilpien määrää. Kiinan talousbuumin myötä autojen kysyntä on lisääntynyt niin, että vain yksi 80 hakijasta on saanut rekisterikilven autolleen.

Lähteet: AFP