Paneelien hinnat laskevat - aurinkoenergia ei kuitenkaan pärjää kilpailussa

Aurinkopaneelien hinnat ovat viime viiden vuoden aikana pudonneet Kiinasta tuotavien halpojen paneelien vuoksi. Auringolla tuotettava sähköenergia ei ole pohjoisessa kuitenkaan kilpailukykyinen muiden uusiutuvien energiamuotojen kanssa.

Kuva: Yle / Kyösti Vaara

Tuulivoimasta, biokaasusta ja puupolttoaineesta poiketen aurinkoenergialla ei ole uusiutuvan energian syöttötariffia eli sen tuottamista sähköverkkoon ei tueta valtion varoista.

Kemissä aurinkopaneeleja myyvä yrittäjä Sakari Laukkanen Pohjoinen luonnonvoima -yhtiöstä suosittelee aurinkoenergiaa, kun halutaan luontoystävällistä energiantuotantoa.

- Jos haluaa säästää luontoa ja käyttää uusiintuvia luonnonvaroja, niin tämä ihan ok-juttu. Mutta lähinnä aurinkopaneelit on näillä leveysasteilla tarkoitettu mökkikäyttöön. Omakotitaloissa niillä saa jonkin verran tuottoa, mutta pohjoisessa on kylmän aikaan myös pimeää.

Laukkanen pitää aurinkoenergiaa kilpailukykyisenä paikoissa, joihin on kallis vetää sähköjohtoja, kuten esimerkiksi saariin. Laukkanen onkin myynyt aurinkopaneeleja juuri Kemin edustan saarien mökkeihin.

Harvassa omakotitalossa on kattopinta-alaa niin paljon, että aurinkopaneeleilla saataisiin toimimaan astianpesukone tai liesi. Näin tarvittaisiin melkoinen kapasiteetti sähkön varastoimiseen.

- Lämmittäminen aurinkoenergialla on tietysti oma lukunsa, mutta jos puhutaan sähköntuotannosta, niin paneelien ja varsinkin akkujen hintojen pitäisi tulla vielä melko paljon alaspäin, jotta paneelit yleistyisivät, summaa Laukkanen.

Ruotsissa tyytyväinen käyttäjä

Suomessa kotitaloudet eivät saa tukea aurinkopaneelien hankintaan, mutta Ruotsissa tukea maksetaan. Pajalalainen Hans Oja asuu vaimonsa kanssa 425 neliön talossa. Talon katolla on 64 aurinkopaneelia, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 105 neliötä.

Oja on tyytyväinen hankintaan, johon omaa rahaa meni noin 20 000 euroa.

- Sähkölasku on nyt pienempi kuin ennen ja investointi maksaa itsensä pois kymmenessä vuodessa. Kun valoisa päivä on tulossa se antaa virtaa jo etukäteen, niin se vaikuttaa. 

Oja pitää tärkeänä, että aurinkosähköä käytetään oikein. Silloin kun on aurinkoa, täytyy tehdä kaikkea mahdollista.

- Aurinkoisina päivinä pyykinpesukone ynnä muut laitteet käyvät koko päivän ajan, Oja kertoo.