1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lähihirvi on harvojen herkkua

Maakunnan omista metsistä pyydettyä hirvenlihaa päätyy niukasti kauppojen tiskiin Keski-Suomessa. Taustalla on syyskuun alussa voimaan tullut lakimuutos, joka tiukensi myytävän lihan käsittelyn sääntöjä.

Kuva: Yle / Matti Myller

Lähimetsistä pyydettyä hirvenlihaa päätyy vain vähän maakunnan kauppojen lihatiskeihin. Esimerkiksi Mestarin Herkussa Jyväskylässä lähilihaa kaivattaisiin enemmän.

- Hirvenlihaa meillä on, mutta omasta maakunnasta metsästettyä haluaisimme myyntiin enemmän kuin sitä on saatu. Toivottavasti tilanne paranee, kun jahti pyörähtää kunnolla käyntiin, myymäläpäällikkö Miikka Mikola sanoo.

Osasyynä lähilihan niukkuuteen on myytävän riistalihan puhtauden turvaamiseksi tehty lakimuutos.

- Myytävän lihan tulee olla lihantarkastuslaitoksesta tai lahtivajasta, josta on tehty elintarvikehuoneistoilmoitus. Kaikki seurat, jotka ovat tehneet elintarvikehuoneistokelpoisen lahtivajan, eivät ole tehneet siitä elintarvikehuoneistoilmoitusta, Suomen Metsästäjäliiton Keski-Suomen toiminnanjohtaja Jani Nuijanmaa sanoo.

Aluksi hampaiden kiristelyä

Lahtivajan perusehtona on, että kaikki tilat pitää olla pestäviä.

- Puupinta ei saa olla tiloissa, missä lihaa käsitellään. Kun hirvi tuodaan lahtivajaan, se nyljetään, eikä nahka saa olla yhteydessä lihankäsittelytiloihin. Tietysti myös kylmiö tarvitaan, luettelee Sakari Miettinen toivakkalaisen Ruuhilapin Erämiesten hankevastaava lahtivajan vaatimuksia.

Miettinen myöntää, että aluksi määräykset tuntuivat ankarilta, sillä lainkirjaimen täyttävän lahtivajan rakentamiskustannukset kohoavat jopa yli 100 000 euroon.

Jani Nuijamaa vahvistaa, että byrokratian lisääntyminen on saanut metsästäjät aluksi kiristelemään hampaitaan.

- Mutta lopputulos, mikä saavutetaan, on lihankäsittelyn ja hygienian kannalta toivottua. Siinä tavallaan säilyy se arvoketju metsästä ruokapöytään asti hyvin, kun kunnioitus riistaa kohtaan näkyy myös teurastuspaikalla, Nuijamaa sanoo.