1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Senioreiden kuntosalilla harjoitetaan tasapainoa ja vahvistetaan lihaskuntoa

Kuntosaliharjoittelu kiinnostaa nyt yhä useampaa ikäihmistä. Vaasassa rauta nousee viikottain 600 asiakkaan voimin. Säännöllisellä tasapaino- ja lihasvoimaharjoittelulla voidaan ehkäistä kaatumisia ja pidetään yllä päivittäin tarvittavaa lihasvoimaa.

Kotimaan uutiset
Ikäihmisiten kuntosali Vaasassa.
Anna Wikman / Yle

Kuntosaliharjoittelu kiinnostaa yhä useampaa ikäihmistä. Tämän voi todeta Vaasan Ikäkeskuksen kuntosalilla, jossa jo aamuyhdeksältä kuntopyörät ja jalkaprässit ovat ahkerassa käytössä. Kuntosaliryhmät täyttyvät nopeasti ja väkeä kuntoilemaan on jopa ruuhkaksi asti.

– Meillä on tällä kertaa jonossa henkilöitä, jotka odottavat vuoroaan. Mutta koska meillä muutti sali Vuorikeskuksesta tänne Olympiaan, niin nyt meillä on mahdollista ottaa ryhmiin enemmän henkilöitä, kertoo Vaasan kaupungin vastaava liikunnanohjaaja Marja Carlström.

Idea kuntosaliharjoitteluun lähti yksittäisen kuntopyörän hankkimisesta. Liikunnalla on suuri merkitys hyvinvointiin ja arjessa selviytymiseen.

– Päätavoite tässä on toimintakyvyn ylläpito ja jopa parantaminen, mutta sekä psyykkinen, että sosiaalinen puoli on tosi tärkeitä, että vertaistuki ja se sosiaalinen verkosto, Carlström toteaa.

Tasapainoa ja lihasvoimaa

Palosaaren ja Olympian kuntosaleille on 65-vuoden alaikäraja. Yläikärajaa ei ole ja vanhin kuntoilija onkin jo ylittänyt 90-vuoden iän. Enemmistö ryhmäläisistä on naisia, joille kuntosali tarjoaa nyt eläkepäivillä mahdollisuuden liikkumiseen.

– Työssäoloaikana ei ehtinyt harrastaa mitään erityistä, että työajat olivat sellaiset, ettei sopinut, toteaa Pirkko Enström.

Harjoittelu salilla tapahtuu ikäihmisille tarkoitetuilla laitteilla, joiden turvallisessa käytössä opastavat ohjaajat. Säännöllisellä tasapaino- ja lihasvoimaharjoittelulla voidaan ehkäistä kaatumisia ja pitää yllä päivittäin tarvittavaa lihasvoimaa. Lauri Wennerholm kertoo säännöllisen liikkumisen parantaneen kuntoa, mutta...

– Jos on pois, niin kunto laskee näin tällä ikää, Wennerström toteaa.