Lastensairaalan remontti viivästyy – väki tuskailee ahtaissa tiloissa

Kymenlaakson keskussairaalan lastensairaala on toiminut väliaikaisissa tiloissa kesästä 2012 lähtien. Evakko jatkuu ainakin ensi kesään saakka. Ahtaat tilat ja epätietoisuus uusien tilojen valmistumisesta ovat saaneet työntekijöiden mitan täyttymään.

Kotimaa
Kymenlaakson keskussairaala
Yle / Juha Korhonen

Lastensairaalan remontin viivästyminen närästää väkeä Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Alun perin remontin piti valmistua viime kesänä, sitten aikataulu lykkääntyi vuodenvaihteeseen. Nyt näyttää siltä, että remontin valmistuminen viivästyy ainakin ensi kesään.

Remontin viivästyminen johtuu tällä kertaa siitä, ettei keskussairaalan johtoryhmä ole vielä päättänyt, mitä toimintoja lastensairaalan tiloihin tulisi. Johtajaylilääkäri Ermo Haaviston mukaan lastensairaalan tilantarve on pienempi kuin aiemmin, joten uudesta lastensairaalasta vapautuu tiloja muuhun käyttöön.

Haaviston mukaan päätökset tilojen käytöstä tehdään lokakuun loppuun mennessä, ja uudet tilat saadaan käyttöön viimeistään toukokuun lopussa.

Vauvanhoitoa entisessä siivouskomerossa

Lastensairaala on toiminut väliaikaisissa tiloissa eri puolilla keskussairaalaa jo kesästä 2012 lähtien.

Arki väliaikaisissa tiloissa on ollut ahdasta. Esimerkiksi entisissä naistentautien vuodeosaston, synnyttäjien vuodeosaston ja naistentautien poliklinikan tiloissa toimii nykyään myös lastentautien vuodeosasto ja vastasyntyneiden teho-osasto. Lasten neurologian osasto on sairaalan asuntolarakennuksessa.

– Tilannetta kuvaa se, että vastasyntyneiden kotiinlähtötarkastukset, vauvanhoidon opettelu ja syöttöpunnitukset, jotka kuuluvat synnytysosaston toimintaan, tehdään entisessä siivouskomerossa, kertoo naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Erityisesti tämä ristiriitainen tieto on sellainen, joka lisää epävarmuutta ja hämmennystä koko henkilökunnassa, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Potilaita ei aina voida ottaa vastaan

Kymenlaakson keskussairaala lähettää joitakin etuajassa synnyttäviä potilaita synnytyssairaalaan Helsinkiin. Johtajaylilääkäri Ermo Haaviston mukaan Helsinkiin lähetetään synnyttäjät, joilla on alle 34 raskausviikkoa takanaan. Aiemmin synnyttäjiä on ollut mahdollista ottaa hoitoon Kotkaan kaksi viikkoa nykyistä aiemmin.

– Sellainen synnyttäjä, joka olisi aiempien sääntöjen mukaan hoidettu Kotkassa, joudutaan uusien sopimusten mukaan lähettämään Helsinkiin. Se tarkoittaa pahimmillaan parin viikon pidempää sairaalahoitoa kauempana kotoa, Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Vastasyntyneen hoito teho-osastolla voi maksaa jopa 7 000 euroa vuorokaudessa. Yhden potilaan kaksi viikkoa kestävä hoito toisessa sairaalassa voi maksaa Kymenlaakson keskussairaalalle siis enimmillään lähes 100 000 euroa. Mäntymaa arvioi, että muualla hoidettavia tapauksia on vuodessa kymmenkunta.

Johtajaylilääkäri Ermo Haavisto myöntää, että joskus sairaala ei pysty vastaanottamaan Helsingissä synnyttäneitä potilaita, koska tilat eivät riitä. Tilanpuutteen takia ei ole kuitenkaan jouduttu lähettämään potilaita muualle hoitoon.

Tekstiä on korjattu. Helsinkiin lähetetään nykyään synnyttäjät, joilla on alle 34 raskausviikkoa takanaan. Aiemmin heidät lähetettiin Helsinkiin synnyttämään, kun takana oli alle 32 raskausviikkoa.