Kuntalaisille puheenvuoro Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa

Pyhäjoen ydinvoimahankkeen ympäristövaikutuksia koskeva yleisötilaisuus pidetään torstai-iltana Pyhäjoen monitoimitalossa. Pro Hanhikivi ei usko kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksiin hankkeessa.

Kotimaa
Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen
Riikka Oosi / Yle

Fennovoima joutui tekemään hankkeesta päivitetyn ympäristövaikutusten arviointiohjelman, koska se on valmistelemassa venäläisen Rosatomin painevesilaitoksen rakentamista Pyhäjoelle. Rosatom ei ollut alunperin mukana laitostoimittajaehdokkaiden joukossa.

Pyhäjoella järjesteyssä tilaisuudessa on paikalla TEM:n lisäksi myös Fennovoiman ja Säteilyturvakeskuksen edustajia.

- Toivon, että paikalle tulee paljon kansalaisia ja voimme vastata kaikkiin kysymyksiin. Tällaisia tilaisuuksia pidetään siksi, että ihmiset saisivat vastauksia kysymyksiinsä, ennakoi Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen.

Ydinjätteen loppusijoituksesta illan tilaisuudessa ei Kettusen mukaan keskustella. Ydinjätteen loppusijoitukseen Fennovoimalla ei ole uutta kerrottavaa, sillä se on kansallinen asia.

- Keskustellaan ja neuvotellaan Posivan edustajien kanssa ja uskotaan, että asia tästä suttaantuu. Parhaillaan teemme kokonaissuunnitelmaa loppusijoituksesta, mutta kyse ei ole paikasta vaan lähinnä tekniikasta, Kettunen sanoo.

- Se, tarvitaanko Suomeen toista loppusijoituspaikkaa, selviää vasta tulevina vuosikymmeninä. Ja ketkä sitä sitten selvittävät, aika näyttää, Kettunen toteaa.

Fennovoiman loppusijoitus alkaa aikaisintaan 2070-luvulla. Viimeistään kesällä 2016 Fennovoiman on kuitenkin esiteltävä joko yhteistyösopimus Posivan omistajien kanssa tai aloittaa oma ympäristövaikutusten arviointi.

- Toivomme ensimmäistä vaihtoehtoa. Kysymys on siis kansallinen eli lähdemme siitä, että tehdään yhteistyötä toisten kanssa. En lähtisi erottelemaan, että Fennovoiman ydinjätteet olisivat eri asia kuin muiden ydinjätteet, Kettunen sanoo.

Pro Hanhikivi ei odota suuria

Ydinvoimaa vastustava Pro Hanhikivi -yhdistys ei ennakkoon odottanut torstain yleisötilaisuudelta suuria. Ydinvoimalahankkeen päivitettyä ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa esitellään illalla alueen asukkaille. Puheenjohtaja Helena Maijala ei usko, että kuntalaisilla olisi hankkeeseen todellisia vaikuttamismahdollisuuksia.

- Vuosien kuluessa on käynyt selvästi esille, että kuntalaisen vaikuttamismahdollisuudet ovat oikeastaan olemattomat. Se on selvä asia, että jos tämä homma etenisi, Fennovoimalle ei jäisi muita vaihtoehtoja kuin rakennuttaa oma luolasto, ja olen aivan varma, että Pyhäjoki olisi se paikka, jos tämä laitoskin Pyhäjoelle tulisi, Maijala sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö on tuonut Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman nähtäville 30.9. - 13.11.2013 väliseksi ajaksi. TEM:n arviointiohjelma, siitä annetut lausunnot ja esitetyt mielipiteet sekä yhteysviranomaisen lausunto ovat nähtävänä myös osoitteessa www.tem.fi (siirryt toiseen palveluun).