Verkkokaupan kuluttajansuojaan uudistuksia

Kuluttajan on jatkossa erikseen ilmoitettava tilauksen peruuttamisesta.

Kotimaa

Kuluttajansuojan säännöksiin on tulossa uudistuksia, joska koskevat ns. koti- ja etämyyntiä. Niiden odotetaan helpottavan erityisesti verkkokauppaa EU-alueella.

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle asiaa koskevan lakiesityksen. Sen myötä Suomessa toteutetaan EU:n direktiivissä olevia kuluttajan oikeuksia koskevia määräyksiä.

Muutosten myötä kuluttajille tulee nykyistä laajempi oikeus peruuttaa tekemänsä tilaus. 14 päivän peruutusoikeus koskisi myös muun muassa sellaisia tilauksia, joissa palvelusuoritus on kuluttajan suostumuksella aloitettu mutta sitä ei ole saatettu loppuun. Kuluttajan pitää kuitenkin korvata jo tehty suoritus.

Jatkossa tilauksen peruuttamisesta on aina erikseen ilmoitettava. Tätä varten kauppiaan tulee antaa erillinen peruutuslomake. Nykyisin pelkkä tavaran palautus on katsottu peruuttamisilmoitukseksi.

Myös tavaroiden palauttamisesta aiheutuvien kulujen maksaminen uudistuu. Tulevaisuudessa kuluttajan on yleensä vastattava palautuskustannuksista, ellei myyjä ole sitoutunut vastaamaan niistä tai jättänyt ilmoittamatta, että ne ovat kuluttajan vastuulla.

Lakiesityksen laatijoiden mukaan todennäköisesti kuitenkin osa myyjistä suostuu jatkossakin maksamaan tuotteiden palautuskulut, jotta kuluttajien kynnys ostaa tavaroita verkkokaupasta ei nousisi.

Uudistusten on määrä tulla voimaan EU:ssa ensi kesäkuussa.