1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hirvipaisti tehdään nyt ulkomaisesta hirvestä

Kotimaisen hirvenlihan saatavuus on ollut alkusyksyn aikana viime vuosia heikompaa, sillä kaatoluvat vähentyivät tänä vuonna lähes kymmenyksellä. Tuontilihaa löytyy kuitenkin sekä pakasteesta että tuorehyllyltä.

Kuva: Yle / Matti Myller

Kotimaisen hirvenlihan saatavuus on ollut alkusyksyn aikana viime vuosia heikompaa. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä hirvenlihaa ei ole tullut hirviporukoilta kauppoihin myyntiin riittävästi.

Osuuskauppa Hämeenmaan valikoimapäällikkö Juha Niemisen mukaan hirvenlihan saatavuudessa näkyy kaatolupien määrän pieneneminen.

- Paikallisilta hirviseuroilta ei ole tulossa lihaa, sillä valtakunnallisesti kaatolupia on myönnetty noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Hirvenlihan saatavuus on vaikeampaa suuremmilta tukkureiltakin.

Tuontiliha kelpaa suomalaisille, mikäli kotimaista ei ole saatavilla.

- Pakasteesta löytyy ruotsalaisia hirvenlihatuotteita ja tuorepuolella myydään virolaista lihaa, mikäli sitä saadaan paremmin.

Saatavuusvaikeuksien takia hirvenlihan hinta on hieman kallistunut viime vuodesta.

Myös Keskon kaupoista Lahdesta saa hirvenlihaa. Esimerkiksi Kauppakeskus Trion K-Supermarketista kotimaista hirvenlihaa saa erikseen tilaamalla. Launeen K-Citymarketin lihatiskin valikoimassa hirvenlihan on ollut tuttu näky jo useamman vuoden. Tämän syksyn ensimmäinen erä saapui viikko sitten Virosta.