Muotivaatteiden valmistus tappaa satoja vuosittain

Bangladeshin vaatetehtaiden työolot ovat saaneet kansainvälistä huomiota muutaman suuronnettomuuden jälkeen.  Niistä toistaiseksi vakavin oli Rana Plaza –tehtaan romahdus, joka surmasi huhtikuussa yli 1 100 työntekijää. Maan historian tuhoisin tehdaspalo tapahtui viime marraskuussa Dhakassa, jolloin Tazreen Fashions -tehtaan palossa kuoli ainakin 117 ihmistä.

Ulkomaat
Kiinalaiset ompelijat työskentelevät vaatetehtaan liukuhihnalla.
Kiinalaisia ompelijoita vaatetehtaalla Shanghaissa kesäkuussa vuonna 2011.Qilai Shen / EPA

Kun mukaan lasketaan myös pienemmät vaatetehtaissa sattuneet onnettomuudet, pelkästään marraskuusta 2012 tähän päivään laskettuna bangadeshilaisissa vaatetehtaissa on kuollut ainakin 1 260 ihmistä.

Pienempiä paloja raportoidaan jatkuvasti. Viimeisin palo syttyi lokakuussa, kun Aswad Composite Mills -yhtiön tehdas tuhoutui tulipalossa pääkaupungin Dhakan lähellä. Palossa loukkaantui 50 ja kuoli 10 ihmistä.

Toistuvat tulipalot, tehtaiden romahdukset ja työtapaturmat ovat olleet jo yli vuosikymmenen ajan arkipäivää Bangladeshin vaatetusteollisuudessa. Eri lähteiden mukaan mukaan kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sattuu vuosittain kymmeniä. Pelkästään vuosien 2006 ja 2009 välillä maassa raportoitiin 213 onnettomuudesta, joissa kuoli 414 vaatetehtaiden työntekijää.

Myös moni suomalainen suuri vaatevalmistaja valmistaa tuotteita Bangladeshissa. Esimerkiksi Stockmann, SOK ja Kesko kertovat A-Studio Streamin kyselyssä, että niiden myymiä tuotteita tuodaan Bangladeshista. Tarkemmat tiedot kyselystä julkaistaan perjantaina Yle Uutisten sivuilla.

Onnettomuustilastot eivät yllätä Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASKin viestintäpäällikkö Jukka Pääkköstä.

- Varmasti luvuissa on vain kaikkein suurimmat onnettomuudet. Pieniä onnettomuuksia tai meille suomalaisille normaaleja työtapaturmia ei tilastoida.

Pääkkönen ei myöskään pidä Bangladeshin oloissa suurimpana ongelmana yksittäisiä suuronnettomuuksia, vaan työntekijöiden jatkuvia altistuksia esimerkiksi tehtaissa käytettäville kemikaaleille tai farkkujen hiekkapuhallukselle.

- Lisäksi näissä keskitytään vain suurten tehtaiden ongelmiin. Niiden lisäksi maassa on kymmeniä tuhansia nyrkkipajoja, joita kukaan ei valvo. Niihin ulkoistetaan niitä työvaiheita, joita valvotuissa tehtaisissa ei voida tehdä, Pääkkönen sanoo.

Olematon paloturvallisuus aiheuttaa vaaratilanteita

Lukuisia onnettomuuksia aiheuttaa tulenarka sekoitus huonoa rakentamista, puutteellisia työtiloja ja olematonta valvontaa.

The Guardian -lehden mukaan noin 60 prosenttia 3 000 tutkitusta Bangladeshin vaatetehtaista on vaarassa romahtaa samaan tapaan kuin yli tuhat ihmistä surmannut Rana Plazan romahdus.

Tehtaiden työtilat ovat usein pölyisiä ja huonokuntoisia. Vaatealan järjestöjen raporteissa todetaan myös, että mikäli hätäpoistumisteitä on, ne saattavat olla lukossa tai niitä ei ole merkitty.

Oman ongelmansa muodostaa myös se, että olemassa olevia ohjeistukset eivät toteutu käytännässä. Esimerkiksi vaatejätti H&M on omissa menettelyohjeissaan määrittänyt tarkasti tehtaitaan koskevat paloturvallisuusmääräykset.

Tästä huolimatta määräyksiä ei noudateta. Helmikuussa 2010 Bangladeshissa kuoli 21 vaatetyöntekijää H&M:lle vaatteita valmistaneen Garib & Garib -tehtaan palossa.

H&M oli tarkastanut tehtaan toimintaa vain neljä kuukautta aiemmin.

Halpa hinta houkuttelee vaateteollisuutta

Vaateteollisuus on hakeutunut Bangladeshiin erityisesti halpojen tuotantokustannuksien vuoksi.

Tehtaiden määrä on lisääntynyt noin 30 vuodessa räjähdysmäisesti: Vuonna 1981 maassa oli 30 vaatetehdasta. Kasvu on valtavaa, sillä nykyään tehtaita on yli 5 100.

Vaateteollisuudella on myös merkittävä osa Bangladeshin kansantaloudelle. 78 prosenttia maan vientiteollisuudesta on vaateteollisuutta.

Kuukauden minimipalkka oli bangladeshilaiselle vaatetehtaan työntekijälle viime vuonna 27€. Tehtaissa teetetään kuitenkin myös ylitöitä, joista ei välttämättä makseta korvausta. Fair Wear -järjestön teettämän tutkimuksen mukaan 44 prosenttia vaatetehtaiden työntekijöistä ei tiennyt, kuinka ylityöt lasketaan.

Lähteet: sask.fi, yle.fi/uutiset , Deadly secrets - raportti. Fair Wear Foundation, cleanclothes.org, the Guardian

A-Studio: Stream keskustelee vaatteiden eettisyydestä ja yritysten vastuusta tuottajamaiden työoloista perjantaina 18.10. Studiossa vieraina Stockmannin viestintäjohtaja Nora Malin, Tekstiili- ja muotialat Ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen. Osallistu: Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) #a_stream ja Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).