Julia Timoshenko saattaa päästä sairaalahoitoon Saksaan

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh sanoo olevansa valmis allekirjoittamaan lain Timoshenkon päästämisestä hoitoon ulkomaille, jos parlamentti tällaisen lain hyväksyy. EU on painostanut Ukrainaa vapauttamaan Timoshenkon.

Ulkomaat
Julia Tymoshenko
Julia Timoshenko Sergei Dolzhenko / EPA

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh sanoo olevansa valmis allekirjoittamaan lain, joka sallisi vangitun oppositiojohtajan Julia Timoshenkon mennä ulkomaille sairaalahoitoon, jos parlamentti tällaisen lain hyväksyy. Janukovitshin mukaan parlamentin poliittiset ryhmät ovat valmistelleet asiasta esityksen.

EU on yrittänyt saada Ukrainan vapauttamaan Timoshenkon, ja laajentumiskomissaari Štefan Füle sanoi aiemmin, että sopu Timoshenkon päästämisestä hoitoon Saksaan on lähellä.

Ukrainan hallitus haluaa solmia EU:n kanssa assosiaatiosopimuksen marraskuun lopulla Vilnassa pidettävässä huippukokouksessa. EU-johtajat ovat kuitenkin katsoneet, ettei sopimusta voida solmia Vilnassa, jos Timoshenko pysyy vangittuna.

Tarkkailijat arvelevat Janukovitshin etsivän keinoja, joilla Timoshenko voitaisiin päästää lähtemään Ukrainasta, mutta hän ei voisi lähitulevaisuudessa palata politiikkaan.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan valmisteilla on sopimus, jossa Timoshenkon katsottaisiin suorittaneen vankeustuomionsa ja hänet vapautettaisiin. Näin rikostuomio pysyisi rekistereissä eikä Timoshenko saisi osallistua vaaleihin kolmeen vuoteen. Seuraavat presidentinvaalit ovat vuonna 2015.

Timoshenko on entinen pääministeri, ja hän hävisi vuonna 2010 niukasti presidentinvaalit Janukovitshille. Timoshenko sai lokakuussa 2011 seitsemän vuoden vankeustuomion vallan väärinkäytöstä. Hän on kiistänyt syytteet ja sanoo tuomiota poliittiseksi ajojahdiksi.

52-vuotias Timoshenko on perheensä mukaan ollut haluton hyväksymään ratkaisua, joka ei vapauttaisi häntä rikostuomiosta. Timoshenkon tytär kuitenkin kertoo Reutersille, että hänen äitinsä on valmis hyväksymään kompromissin.

Timoshenko kärsii selkäkivuista ja hän on Pohjois-Ukrainassa sairaalan vankilaosastolla saksalaislääkärien hoidossa. Tyttärensä mukaan Timoshenko kärsii kovista kivuista eikä pysty kävelemään ilman apua.

Assosiaatiosopimus veisi Ukrainaa askelen lähemmäksi EU:ta. Sopimus kuitenkin närästäisi Venäjää, joka haluaisi Ukrainan sen sijaan valitsevan tulliliiton Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin kanssa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters