Fennovoiman ydinvoimahankkeen yleisötilaisuus ei saanut väkeä liikkeelle

Pyhäjoen monitoimitalolla torstai-iltana järjestettyyn Fennovoiman ydinvoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman yleisötilaisuuteen saapui vain noin viitisenkymmentä alueen asukasta. Tilaisuutta seuraamaan tulleet epäilivät hankkeen aiheuttaneen paikallisissa jo kisaväsymystä.

Kotimaa
Fennovoiman YVA-tilaisuus keräsi Pyhäjoelle vain vähän yleisöä.
Yle

Vielä noin vartti ennen tilaisuuden alkua näytti jo siltä, ettei paikalle tule juuri ketään tilaisuuden järjestäjien lisäksi. Pikkuhiljaa Pyhäjoen monitoimitalolle kuitenkin saapui yleisöä muutaman kymmenen hengen verran.

Eri viranomaistahoja paikalla taas riitti. Työ- ja elinkeinoministeriön ja Säteilyturvakeskuksen edustajia oli paikalla yhteensä kymmenkunta ja kun joukkoon lasketaan vielä Fennovoiman edustajat, ei ollut kaukana, että tavallinen kansa olisi jäänyt väkimäärässä melkeinpä alakynteen.

Kisaväsymys

Tilaisuutta seuraamaan saapunut Pakaslahden perhe epäili väen vähyyden syyksi tietynlaisen kisaväsymyksen.

- Tämä on kuitenkin prosessina tosi pitkä ja aika hidaskin, totesi Pyhäjoelta Pirkanmaalle jo opiskelemaan muuttanut Saara Pakaslahti.

- Saattaa myös olla, että ihmiset kokevat omat vaikutusmahdollisuutensa hankkeeseen rajallisiksi eikä prosessia koeta niin demokraattiseksi.

Isä Eero Pakaslahti oli samoilla linjoilla tyttärensä kanssa.

- Kyllä tällä pohjalaisella luonteella väsymystä on jo kertynyt.

Myös Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Risto Sairanen hämmästeli vähäistä osanottajamäärää.

- Kyllä se vähän yllätti. Olisi luullut, että uusi laitostyyppi ja vielä venäläinen laitostyyppi olisi kiinnostanut ihmisiä vähän enemmän.

Puolesta ja vastaan

Tilaisuudessa käytiin läpi Fennovoiman ydinvoimahanketta, sen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa ja turvallisuusnäkökohtia. Valvovan viranomaisen näkökulman toivat sekä Säteilyturvakeskuksen että ELY-keskuksen edustajat.

Fennovoima joutui tekemään hankkeestaan uuden arviointiohjelman, koska se vaihtoi laitostoimittajansa venäläiseen Rosatomiin, jota ei mainita alkuperäisessä periaatepäätöshakemuksessa laitosvaihtoehtona.

Eniten yleisön puheenvuoroja käyttivät Pro Hanhikiven edustajat, joille vastakommentteja esittivät lähinnä Pyhäjoen ja sen naapuripaikkakuntien edustajat.

Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää peräänkuulutti Fennovoimalta muun muassa sitä, mihin yhtiö aikoo sijoittaa ydinjätteensä. Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari puolestaan totesi, että ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa on toki hyvä tutkia myös viitasammakoita, mutta ihmisten on myös saatava töitä.

Myös ydinvoimalaitoksen syöpäriskit, voimala-alueen pieneliöstö sekä terästehtaan ja ydinvoimalan sopivuus samalle alueelle puhuttivat yleisöä.

Isot pojat vaan pelailee ja käyttää pieniä ihmisiä pelinappuloina.

Fennovoiman YVA-tilaisuuteen osallistunut yleisön edustaja

Tunteet kuumenivat tasaisin väliajoin, kun paikalliset kuntapäättäjät puolustivat ydinvoimahanketta kotiseuturakkaudella, josta Pro Hanhikiven edustajat jatkoivat viemällä keskustelun takaisin ydinjätteisiin.

Moni toivoi ydinvoimalan tuovan alueelle lisää työtä ja sen pelastavan koko seutukunnan näivettymiseltä. Vertauskuva Fennovoimasta valona pimeän tunnelin päässä sai vastapuolelta osakseen kuitenkin mehevän naurunremakan.

Yleisön puheenvuorot eivät kuitenkaan jääneet pelkiksi tunteenpurkauksiksi, vaan niissä kyseltiin myös voimalan huoltovarmuutta koko Suomen sähköntuotannon näkökulmasta sekä Fennovoiman ydinvoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman herättämää kiinnostusta ulkomailla.

Tilaisuus päättyi suunnitellusti iltayhdeksän aikoihin.