Tapio huhkinut liki 50 vuotta - yhä useamman toivotaan työskentelevän iäkkäänäkin

Tapio Lievoselle on tullut duuni tutuksi jo puolen vuosisadan ajalta. 63-vuotias Lievonen olisi jo voinut jäädä vanhuuseläkkeelle, mutta työskentely jatkuu entiseen malliin höyläämötyöntekijänä. Keskuskauppakamari on juuri aloittanut Pitkätyöläinen-kampanjan.

Kotimaa
Höyläämötyöntekijä Tapio Lievonen arkisessa aherruksessaan.
Esa Huuhko / Yle

Tapio Lievonen on työskennellyt Kiteen sahan höyläämössä 35 vuotta, ja kaikkiaan töitä on tullut paiskittua pian 50 vuotta.

- Voimia on ollut, niin mikäs siinä. Tehdään vaan. En ole koskaan haaveillut enkä halunnut oikeastaan eläkkeelle. On paljon mukavampi kun on jotakin pikkutekemistä, sanoo Lievonen pilke silmäkulmassaan.

63-vuotias Lievonen olisi voinut jäädä oman ikäluokkansa edustajana osa-aikaeläkkeelle jo 58-vuotiaana ja vanhuuseläkkeellekin täytettyään 63 vuotta. Miehellä on ollut sairauspoissaoloja harvinaisen vähän, vaikka työ mekaanisessa metsäteollisuudessa on raskasta.

En ole koskaan haaveillut enkä halunnut oikeastaan eläkkeelle.

Tapio Lievonen

Työnantaja pelkää sairauspoissaoloja

Osa-aikaeläkkeelle siirtymistä on Suomessa myöhennetty, ja viimeksi Keskuskauppakamari on kampanjoinut työurien pidentämisen puolesta Pitkätyöläinen-tempauksessaan. Myös vanhuuseläkeiän nostaminen on jatkuvasti tapetilla.

- Se riippuu henkilöstä itsestään, että missä kunnossa hän on ja mitkä ovat halut. Jos on samanlaiset halut kuin minulla, niin mikäpä siinä – ne tekevät vaikka (eläkeikää) ei nostettaisikaan, Lievonen toteaa.

Sen sijaan mekaanisen metsäteollisuuden työnantajapuolta eläkeiän nostaminen ei tunnu oikein ilahduttavan.

- Mahdollisesti voi tarkoittaa sitä, että sairauspoissaolot lisääntyvät. Tukielinsairaudet on suurin osa-alue tällä teollisuuden alalla. Ne ovat tietysti pitkäaikaisia poissaoloja sitten, sanoo Kiteen sahan laatu- ja ympäristöpäällikkö Kirsti Tuulipuro.

Monitekeminen virkistää ja stressaa

Kiteeläissaha on esimerkki noin 80-henkisestä työpaikasta, jossa monitekeminen on lisääntynyt. Useampi työtehtävä pitää ihmisen parhaimmillaan virkeänä ja terveyttä rasittavat toistuvat työliikkeet jäävät vähemmälle.

Uusi tapa tehdä ei saa kuitenkaan varauksetonta kiitosta konkarityöntekijältä.

- Kyllä se jonkin verran henkilökohtaisesti on tuonut stressiä lisää. Minä en ole tietokoneihminen. Tekisin mielellään käsin.

- Yövuorot ovat ruvenneet käymään hieman painavalle, mutta ei tämä kaksivuoroinen kyllä yhtään, Tapio Lievonen toteaa siirrellessään lankkuja ahkerana.