Upsalasta löytyi kilometrin mittainen puurakennelma - mitä tapahtui 1600 vuotta sitten?

Kaksi valtavista puutolpista tehtyä viivasuoraa linjaa, joiden juurella uhrattujen eläinten luita. 400-luvulta peräisin oleva valtava löytö innostaa tutkijoita.

Ulkomaat

Vanhassa Upsalassa on tehty Ruotsin esihistoriallisen ajan suurin arkeologinen löytö. Tutkijat ovat löydöstä innoissaan, mutta ymmällä.

Löydöt käsittävät kaksi puisista tolpista koostuvaa viivasuoraa linjaa, joista toinen on lähes kilometrin mittainen. Suorakulmaisesti tähän linjaan nähden on toinen puutolppien rivi, joka sekin on vähintään puoli kilometriä pitkä.

Puutolpista on jäljellä lähes vain niiden kuopat, mutta jonkin verran puuainesta on säilynyt. Sen perusteella arkeologit ovat kyenneet määrittämään, että tolpparivit on rakennettu 400 luvulla, jolloin Euroopassa elettiin kansainvaellusaikaa.

Pidemmässä rivissä tolppia on ollut 144 ja ne on kaivettu täsmälleen kuuden metrin etäisyydelle toisistaan. Tolpat ovat olleet hyvin jykeviä, niiden korkeus on ollut jopa 8 - 10 metriä.

Tolppien tarkoitus on tutkijoille suuri mysteeri. Niiden juurelta on löydetty hevosten, lehmien ja sikojen luita. Tutkijat päättelevät, että näiden eläinten osia uhrattiin tolppien läheisyydessä. Tolpilla onkin todennäköisesti ollut jonkinlainen uskonnollinen merkitys, mutta muitakin tarkoitusperiä luultavasti on ollut. Tolppajonot ovat tutkijoiden mielestä vain osa suurempaa rakennuskokonaisuutta.

Aivan tolpparivien lähellä on yksi Ruotsin tärkeimmistä esihistoriallisista kohteista, Upsalan ns. kuningaskukkulat. Vanhan uskomuksen mukaan kolmelle kukkulalle on haudattu Ruotsin ensimmäisen Ynglinga-kuningassuvun hallitsijoita. Tämä uskomus on osoitettu vääräksi, mutta kukkuloilla on joka tapauksessa ikivanhoja hautoja.

Kuningastarut askarruttavat tutkijoita uuden löydön myötä entistä enemmän, sillä massiivisten rakennelmien rakennuttajien on täytynyt olla vaikutusvaltaisia henkilöitä. Upsalan alueella ei 400-luvulla ollut varsinaista kaupunkia, mutta se oli maaseudun suurten maatilojen eräänlainen keskuspaikka. Vanha Upsala oli myös jonkinlaisen esikristillisen kultin keskus.

Löytö tehtiin arkeologisten kaivauksien avulla. Alueelle suunnitellaan rautatietä, minkä johdosta mahdolliset muinaisjäänteet oli tutkittava.

Lähteet: Yle Uutiset