1. yle.fi
  2. Uutiset

Vähemmistövaltuutettu vaatii poliisitutkintaa syrjintätapauksista - "Syrjintä on rikos"

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pyytää poliisia tutkimaan Ylen torstaisessa Silminnäkijä-ohjelmassa esiin tulleet syrjintätapaukset. Ohjelma paljasti osan ravintoloista ja työnantajista kohtelevan ulkomaalaistaustaisia eriarvoisesti. Biaudet pitää tapauksia räikeinä.

Kotimaan uutiset
Onko värillä väliä kun pyrkii yökerhoon?
Onko värillä väliä kun pyrkii yökerhoon? Yle Silminnäkijä

Ylen Silminnäkijä-ohjelman testiryhmä paljasti, että värillä ja taustalla on Suomessa väliä melkein tilanteessa kuin tilanteessa. Suomalais-, venäläis- ja somalitaustaiset miehet saivat varsin erilaista kohtelua sekä ravintolan ovella että vuokra-asuntoa etsiessään. Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi töitä ja asuntoa etsittäessä heidän taustansa olivat nimiä lukuunottamatta samat.

Kysymyksessä on vakava tapaus ja syrjintähän on rikos.

Eva Biaudet

Toiseen testatuista helsinkiläisravintoloista somalitaustaisilla ei ollut asiaa ja ovimies suhtautui ylimielisesti miesten pyyntöön nähdä tämän järjestysmieskortti.

Toisen ravintolan ovella sisäänpääsyn esteeksi sekä somali- että venäläismiehille muodostui suomalainen ajokortti, sama kortti, jolla suomalaismies pääsi sisään ongelmitta.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää tapauksia räikeinä ja haluaa poliisin selvittävän onko niissä syyllistytty rikoksiin.

- Kysymyksessä on vakava tapaus ja syrjintähän on rikos. Meidän mielestämme tässä näyttää täyttyvän sellaiset tunnusmerkit, että on aihetta pyytää, että tuomioistuin ratkaisee, onko tapahtunut rikoslain mukainen syrjintärikos.

Työnantajat suosivat suomalaisia - ja rikkovat lakia

Myös testiryhmään kuulunut toimittaja Wali Hashi on ilmoittanut, että hän aikoo tehdä tapauksista rikosilmoituksen.

Biaudetin mukaan syrjintä sinällään ei yllättänyt häntä, mutta sen härskiys kylläkin. Esimerkiksi kaksi kuudesta työnantajasta sanoi ohjelmassa suoraan, että he mieluummin suosivat suomalaisia työntekijöitä, vaikka se on laissa kielletty.

- Muutkin tutkimukset, joissa on lähetetty satoja hakemuksia, ovat osoittaneet, että on hyvin vaikea päästä edes haastatteluun, jos on vierasperäinen nimi. Jo siinä alkuvaiheessa kohtelu oli selvästi erilaista, Biaudet huomauttaa.

Harva ilmoittaa syrjinnästä poliisille

Vähemmistövaltuutettu ymmärtää, että harva kertoo tapauksista poliisille, vaikka syytä olisikin.

- Olemme pyytäneet poliisia tutkimaan kaikkia ohjelmassa ilmenneitä tapauksia. Näitä aika harvoin punnitaan tuomioistuimissa ja on selvää, että ihmiset joihin nämä kohdistuvat kokevat ne erittäin loukkaaviksi. Haluaisin kannustaa tekemään ilmoituksia, mutta se on aika paljon vaadittu asettaa itsensä kokonaan likoon.

Syrjintä lisää turvattomuutta ja vaarantaa yhteiskuntarauhaa.

Eva Biaudet

Biaudet korostaa, että syrjinnällä voi olla myös kauaskantoiset seuraukset, jos siihen ei puututa.

- Kyse on muualta kotoisin olevien ihmisten kohtelusta laajemminkin. Syrjintä lisää turvattomuutta ja vaarantaa yhteiskuntarauhaa. Jos ihmisiä kohdellaan näin eriarvoisesti, oikeusjärjestelmän puuttumatta tilanteeseen, se voi pahimmillaan johtaa ihmisten syrjäytymiseen. Sen takia halusimme tässä tapauksessa toimia.

Lue seuraavaksi