1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Taaperokin tunnistaa teeskentelijän

Psykologit Sabrina Chiarella ja Diane Poulin-Dubois osoittivat tutkimuksessaan, että lapset ymmärtävät, millainen tunnereaktio on odotuksen mukainen.

tiede
Pikkupoika katsoo  kameraan.
Mika Kanerva

Jopa puolitoistavuotiaat pikkulapset tunnistavat, milloin aikuinen yrittää huijata. Kanadalaisen Concordian yliiopiston tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että teeskentelevän ihmisen eleet kertovat eri tunnetilasta kuin ilmeet, ja pienetkin lapset havaitsevat tämän.

Psykologit Sabrina Chiarella ja Diane Poulin-Dubois osoittivat tutkimuksessaan, että lapset ymmärtävät, millainen tunnereaktio on odotuksen mukainen. Niinpä lapsia ei voi huijata uskomaan, että jostakin kipua aiheuttavasta asiasta seuraisi mielihyvää.

- Aikuiset yrittävät usein suojella lapsia ahdistukselta teeskentelemällä iloista, vaikka he olisivatkin kokeneet jotakin ikävää. Mutta lapset tietävät totuuden, Poulin-Dubois sanoo.

Psykologit tutkivat asiaa 92 pikkulapsen avulla. Lapsia tutkittiin 15 ja 18 kuukauden ikäisinä. Lapset katselivat laboratorio-oloissa, kun näyttelijä eli tutkija esitti erilaisia tunnereaktioita. Tunnereaktiot joko sopivat esityksen tapahtumiin tai eivät. Tutkija esitti esimerkiksi olevansa surullinen, kun hän sai haluamansa lelun.

15 kuukauden ikäisinä lapset eivät näyttäneet erottavan teeskentelyä, vaan ilmaisivat aina empatiaa surullisille kasvoille. Sen sijaan 18 kuukauden ikäisinä lapset erottivat, jos tutkijan kasvojen ilmeet eivät sopineet hänen kokemuksiinsa. Lapset esimerkiksi osoittivat empatiaa vain silloin, kun surullisuus sopi näytelmän tapahtumiin.

Tutkijoiden mukaan lapsien on jo hyvin pieninä hyvä erottaa surulliset ilmeet, koska sillä on merkitystä evoluution kannalta. Toisaalta lapsien on syytä oppia myös erottamaan teeskentely, jotta he voisivat toimia tehokkaasti yhteisössään, ja tämä on opittu puolentoista vuoden ikään mennessä, tutkimus paljastaa.

Seuravaaksi tutkijat aikovat selvittää, onko tunteiden teeskentelyllä merkitystä esimerkiksi pikkulapsien auttamishaluille.

Lue seuraavaksi