Iranissa pohditaan, pitäisikö kertaalleen hirtetty mies hirttää uudestaan

Juristit kiistelevät siitä, mitä pitäisi tehdä kuolemaantuomitulle, joka hirtettiin ja julistettiin kuolleeksi, mutta seuraavana päivänä hänen huomattiinkin hengittävän.

Ulkomaat

Iranilaisjuristit kiistelevät siitä, pitäisikö hirttämisestä hengissä selvinnyt kuolemaantuomittu teloittaa uudestaan. Kiistely alkoi, kun ruumishuoneella todettiin, että hirtetty ja kuolleeksi julistettu mies hengittääkin.

37-vuotias kuolemaantuomittu oli teloitettu hirttämällä koillisiranilaisessa vankilassa. Hän roikkui hirttosilmukassa 12 minuutin ajan ja lääkäri totesi hänen kuolleen. Hänen ruumiinsa vietiin Bojnourdin kaupungin ruumishuoneelle.

Seuraavana päivänä ruumishuoneen työntekijät huomasivat kuitenkin järkytyksekseen, että mies hengittää.

Mies on nyt toipumassa sairaalassa ja juristit kiistelevät siitä, vaatiiko laki hänen hirttämistään uudestaan. Iran-lehden haastattelema korkea-arvoinen tuomari Nourollah Aziz-Mohammadi sanoo, että laki vaatii kuolemantuomion teloittamista, joten mies on hirtettävä uudestaan.

Aziz-Mohammadi perustelee tätä sillä, että kuolemaantuomittu on kärsinyt rangaistuksensa vasta, kun hän on kuollut.

Kaikki juristit eivät kuitenkaan ole samaa mieltä. He ovat allekirjoittaneet oikeuslaitoksen johtajalle asiaa koskevan vetoomuksen.

Yksi allekirjoittajista toteaa Iran-lehdelle, ettei laki sano mitään tuomitusta, jonka todetaan vuorokausi hirttämisen jälkeen olevan hengissä. Koska tuomio toimeenpantiin, ei ole syytä toistaa sitä, Abdolsamad Khoramshahi katsoo.

Shargh-lehden lainaama entinen tuomari Mohammad Hossein Shamlou puolestaan katsoo, että hirtettyyn tulisi soveltaa samoja sääntöjä kuin ihmiseen, joka tuomitaan kivitettäväksi. Kivitystuomiosta selvinnyttä ei voida lähettää uudestaan teloitettavaksi, hän toteaa.

Iranin lain mukaan aviorikoksesta voidaan rangaista kivittämällä. Tuomiota toimeenpantaessa nainen haudataan maahan hartioitaan myöten, mies vyötäisiä myöten. Jos tuomittu onnistuu vapauttamaan itsensä, hänen henkensä säästetään. Kivitystuomio on toimeenpantu Iranissa viimeksi vuonna 2009.

Uutistoimisto Isnan mukaan oikeusviranomaiset hakevat hirtetyn miehen tapaukseen apua myös uskonnollisilta johtajilta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Irania olemaa hirttämättä uudestaan tuomiosta selvinnyttä miestä. Järjestön mukaan koettelemuksen jo kertaalleen kokeneen miehen hirttouhka alleviivaa kuolemanrangaistuksen julmuutta ja epäinhimillisyyttä. Amnesty vastustaa kuolemanrangaistusta ylipäätään ja vaatii Irania jäädyttämään sen käytön.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Iran teloitti viime vuonna yli 500 ihmistä. Amnestyn mukaan tänä vuonna teloitettuja on jo 508.

Lähteet: AFP