1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomeenkin halutaan virallistettu pyhiinvaellusreitti

Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti voisi kulkea Suomessa esimerkiksi Savonlinnan, Sastamalan, Ulvilan ja Nauvon kautta. Idea kansainvälisestä reitistä on tullut alunperin Novgorodin matkailuväeltä.

Kuva: Yle

Eurooppa on täynnä pyhiinvaellusreittejä, mutta Suomi on vaellusmatkailussa melko valkea läiskä kartalla. Suomessa ei virallistettuja reittejä ole.

Trondheimiin haudattu Pyhä Olavi oli nuorena Novgorodissa maanpaossa pari vuotta, jonka takia Novgorodin matkailuväki haluaa viritellä uutta pyhiinvaellusreittiä Trondheimiin Norjaan. Pääreitti tullee kulkemaan Nauvon kautta, mutta reitin varrella voisi olla muitakin kohteita, kuten Ulvila ja ehkä myös Savonlinnan Olavinlinna.

Pirkanmaallekin haluttaisiin saada osa eurooppalaisittan suositun vaellusmatkailun euroista. Sastamalalainen Vesajärven Ollit -yhdistys aikoo selvittää, voisiko kansainvälinen Pyhän Olavin vaellusreitti kulkea Sastamalan Pyhän Olavin kirkon kautta.

Pyhiinvaellushankkeen puuhamies Olli Osara Vesajärven Ollit -yhdistyksestä uskoo, että norjalaisen pyhimyskuninkaan mukaan nimetty reitti voisi tuoda vaeltajia naapurimaista Pirkanmaallekin.

– Varmaan puolet suomalaisistakin tuntee tämän Santiago de Compostelan Pohjois-Espanjassa ja sinne johtavat eri reitit. Ja ei tarvitse mennä kuin Ruotsiin, niin maa on väärällään erilaisia matkailureittejä Pyhän Olavin teemalla. Ne kaikki päätyvät Trondheimiin Norjaan. Kun reitti saataisiin brändättyä ja sille hyvä tunnettuus, niin uskon, että se tuo turisteja tälle reitille.

Yhdistys aikoo ensi vuonna suunnitella EU-rahoituksen turvin yksityiskohtaisen vaellusreitin ja miettiä erilaisia teemaan sopivia tapahtumia, joista yksi on Vesajärvellä Hämeenkyrössä järjestettävät Ollinpäivät.