DNA-tutkimus: Himalajan lumimies on outo karhu

Brittitutkija pani kaksi karvanäytettä tiukimpiin mahdollisiin DNA-kokeisiin ja löysi jetille sukulaisia.

tiede
Kartta Intian niemimaasta, jossa Intia, Ladakhin alue sekä Bhutan.
Yle Uutisgrafiikka

Brittiläisen Oxfordin yliopiston genetiikan professori uskoo ratkaisseensa Himalajan lumimiehen eli jetin arvoituksen vuorilta löytyneistä karvoista. Professori Bryan Sykesin mukaan niiden DNA on sukua muinaisille jääkarhuille.

Kahta karvanäytettä nykypäivän edistyneimmillä genetiikan keinoilla tutkinut Sykes on tullut siihen tulokseen, että myyttinen otus on todennäköisimmin jää- ja maakarhun risteymä, jonka käytös poikkeaa tunnetuista karhulajeista.

Sykesin testattavina olleet tuntemattomien eläinten karvat ovat löytyneet Ladakhista ja Bhutanista. Löytöpaikoilla on välimatkaa miltei 1 300 kilometriä.

Tutkimuksessa ilmeni, että karvojen perimä vastasi täsmälleen Norjan Huippuvuorilta löytyneen muinaisen jääkarhun leukaluusta saatua DNA:ta. Löytö on 40 000–120 000 vuoden ikäinen. Tuohon aikaan jää- ja maakarhut olivat erkanemassa eri kehityslinjoiksi.

Ladakhin näyte on peräisin 40 vuotta sitten ammutun tuntemattoman eläimen muumioituneesta ruhosta. Toinen on vain yksittäinen karva. Sen löysi jetin jäljille lähtenyt filmiryhmä kymmenkunta vuotta sitten.

Sykesin mukaan tutkimustulokset ovat iso yllätys ja vaativat vielä jatkoselvittelyä. Hän sanoo, ettei suinkaan usko muinaisten jääkarhujen vaeltelevan nykypäivän Himalajalla, mutta arvelee otuksella olevan jääkarhuja sukupuussaan.

Himalajalta on ennenkin löytynyt karvoja, joiden alkuperää ei oikopäätä osattu sanoa. Viisi vuotta sitten yhdysvaltalaiset tutkijat totesivat, että heidän laboratorioonsa toimitettu näyte oli peräisin Himalajalla elävästä vuohilajista.

Sykesin tutkimuksista kertovat useat brittiläiset tiedotusvälineet.