1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janakkala

Selvitys tukee pikkukoulujen lakkauttamista – Janakkalassa tulossa tuskien taival

Talouden tasapainottamiseksi Janakkalassa on jouduttu pohtimaan kaksiopettajaisten koulujen lakkauttamista. Ennen päätöksiä kunnassa haluttiin tehdä kouluverkkoselvitys, ja nyt se on valmistunut.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Tuore kouluverkkoselvitys puoltaa neljän pienen kyläkoulun eli Heinäjoen, Tanttalan, Viralan ja Vähikkälän koulun lakkauttamista.

Yksin Heinäjoen ja Vähikkälän koulun lopettamiset ja oppilaiden siirrot Turenkiin ja Tervakoskelle säästäisivät satojatuhansia euroja, todetaan hallintotieteen tohtorin Yrjö Kuotolan ja kunnan virkamiesten tekemässä selvityksessä.

Konsulttityönä tehdyn selvityksen mukaan kaksiopettajaisten koulujen eli Heinäjoen, Tanttalan, Viralan ja Vähikkälän laajentamista 3–4-opettajaisiksi ei voida toteuttaa tarkoituksenmukaisella tavalla. Kaksiopettajaisten koulujen toiminnan jatkamista ei puolestaan pidetä selvityksessä järkevänä vaihtoehtona.

Selvitys perustelee pienten koulujen lopettamista paitsi taloudella, myös oppilaiden mahdollisuudella laadullisesti tasa-arvoisempaan opetukseen.

Konsulttityön oppilasmääräennusteita esittävässä liitteessä on Heinäjoen koulu liitetty Turengin kouluun ja Tanttala Leppäkoskeen. Viralan koulu liitetään Tarinmaahan ja Vähikkälän koulu Tervakosken kouluun.

Aiempaa nopeammassa aikataulussa

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan puheenjohtaja Heikki Salmi muistuttaa, että taloustilanne on vaikea.

– Säästöjä on löydettävä huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin hyväksytyssä talouden tasapainottamisohjelmassa oli, sanoo Salmi.

Siksi kouluasiakin on otettava käsittelyyn nopeutetusti. Ensimmäiset kaksi koulua voidaan lakkauttaa jo ensi vuonna.

Siinä mielessä tämä on tuskien taival.

Heikki Salmi

– Lähinnä ovat isojen koulujen lähellä olevat koulut eli Vähikkälän ja Heinäjoen koulut.

Salmi ei ota kantaa siihen, tulisivatko Tanttalan ja Viralan koulut tiensä päähän jo vuonna 2015. Jokaisen koulun lakkautuksesta tehdään kuitenkin erillinen päätös, Salmi sanoo.

– Siinä mielessä tämä on tuskien taival.

Janakkalan kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee asiaa maanantaina.