Kivun kanssa ei pidä jäädä yksin

Kipupsykologi Sisko Tuurinkoski auttaa sekä akuuteista että pitkäaikaisista kiputiloista kärsiviä selviämään arjessa. Psykologi pyrkii hälventämään kipuun liittyviä pelko- ja ahdistustiloja, ja opettaa muun muassa kiputiloja lieventäviä rauhoittumiskeinoja.

Kotimaa
Lääkäri pitää potilasta kädestä.
Pekka Sipilä / Yle

Sisko Tuurinkoski työskentelee Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ainoana kipupsykologina. Kipupsykologi ei määrää kipulääkkeitä, vaan pyrkii auttamaan ihmistä elämään kivun kanssa psykologisin keinoin.

– Psykologina tulee tietää eri sairauksista ja niihin liittyvistä lääkityksistä, ja usein onkin hyvä huomata, jos lääkkeitä käytetään väärin tai niitä ei oteta riittävästi. Psykologin pitäisikin olla aina yhteydessä asiakasta hoitavaan lääkäriin, jotta apua annettaisiin mahdollisimman hyvin, Tuurinkoski kertoo.

Tuurinkoski korostaa erilaisten kiputilojen yksilöllisyyttä. Kipupsykologina hän pyrkii ennen kaikkea hälventämään kipupotilaiden pelko- ja ahdistustiloja ja opastaa henkilöitä elämään kivun kanssa.

– Kuntoutujien kertomusten avulla on huomattu, että kivun kanssa voi oppia elämään. Tärkeintä on tutustua siihen pelkoon, mikä kipuun liittyy, ja harjoitella erilaisia rentoutumisen ja rauhoittumisen keinoja, Tuurinkoski sanoo.

"Röllipeikon räytymispäiviä saa ja pitää olla"

Sisko Tuurinkoski korostaa pitkäaikaisen kivun kanssa eläviä hakemaan apua ja ennen kaikkea seuraa.

– Yhdessä kulkien jaksaa paremmin. Kivun kanssa eläminen on oppimisprosessi, johon liittyy surutyötä ja hyväksymistä, ja monella tasolla uuden oppimista. Kivun kanssa ei pidä jäädä yksin, Tuurinkoski muistuttaa.

Tuurinkoski kertoo ympärillä tapahtuvien ärsykkeiden häiritsevän positiivisella tavalla kivun huomaamista, eli sänkyyn ei saisi jäädä makaamaan. Liikunta on myös hyvä keino ehkäistä kivun kroonistumista, ja se auttaa arjen stressissä.

– Ihmisellä saa silti olla joskus niin sanottuja röllipeikon räytymispäiviä, jolloin saa surra asioita ja kuunnella kipuja. Siihen tilaan vain ei saa jäädä, vaan pitää löytää tilanteeseen toivoa. Onnistumisen hetkiä näkee tässä työssä onneksi usein, Tuurinkoski kiittelee.