1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sonkaja, Ilomantsi

Sonkajan kylä on ekumeeninen ja nuorekas

Ilomantsin Sonkajan kylä sijaitsee noin 15 kilometriä kuntakeskuksesta Enon suuntaan. Kylän keskus on sijoittunut Sonkajanjärven rantavaaroille. Kylällä on oma tsasouna, joka on eri kirkkokuntien käytössä ja kylän asutus on saanut keskuuteensa myös nuoria asukkaita.

Sonkaja, Ilomantsi
Sonkajan tsasouna sijiatsee Tuomarilan tilan lahjoittamalla tontilla
Sonkajan tsasouna sijaitsee Tuomarilan tilan lahjoittamalla tontilla. Kyläläiset rakensivat sen talkoovoimin lahjoituspuusta.Pekka Sivukari / Yle

Nimensä Ilomantsin Sonkajan kylä lienee saanut lappalaisilta. Nimi tarkoittaa päätepistettä, tai nurkkaa, joka viittaa siihen, että kylä sijaitsee Jänisjoen latvavesillä. Kylä sijaitsee vanhoilla asutuspaikoilla, sillä siellä on ollut asutusta jo kivikaudella. Kylänä Sonkaja on verotuksellisesti ollut 1500-luvulta lähtien.

Nykyisin Sonkajassa asuu runsaat 200 ihmistä ja kylän piiriin kuuluu myös useita muita vaarakyliä, kuten Hakovaara, Kirvesvaara, Lylyvaara, Hömötinvaara ja Ontronvaara. Kylä on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi (siirryt toiseen palveluun).

Maataloutta ja ekumeniaa

Sonkajan kylä on aikoinaan ollut merkittävää maatalousaluetta. 1900-luvulla siellä oli jopa meijeri- ja myllytoimintaa. Vielä nykyisinkin pellot laskeutuvat alas vaarojen rinteiltä, mutta karjatalous on ottanut oman sijansa yritystoiminnasta marjatilojen ja erilaisen urakointitoiminnan ohella.

Vattulaisten maatalousyhtymä on hyvä esimerkki uudistuvasta ja nuorentuvasta maaseudusta. Antti ja Mirka Vattulainen ja heidän äitinsä Ritva vastaavat satapäisen lypsykarjanavetan arjesta. Lisäksi heillä on toinen mokoma vasikoita. Tilan karja saa huomattavan osan rehusta lähiseudulta.

Kylän maisemaan kuuluu oleellisesti myösortodoksinen tsasouna (siirryt toiseen palveluun), joka sijaitsee kauniilla paikalla Issakantien varrella. Talkoilla rakennetun Pyhän ylentämisen tsasounan rakennustarvikkeet ja maapohja on saatu lahjoituksena:

- Tsasouna rakennettiin vuonna 1998 kyläyhdistyksen aloitteesta. Tsasounan rakentaminen lähti ikään kuin surutyönä koulun lakkauttamiselle, kertoo tontin lahjoittanut Irene Tuominen Tuomarilan tilalta.

Vaikka tsasouna onkin ortodoksinen, sen rakensivat luterilaiset ihmiset

Irene Tuominen

- Vaikka tsasouna onkin ortodoksinen, sen rakensivat luterilaiset ihmiset. Tsasounaa käyttävät vuoden mittaan niin luterilaiset kuin ortodoksitkin, kertoo Irene.

Pyhäkön praasniekkaa vietetään Pyhän Ristin päivänä 14.9.

Kaunis kylätalo lämpiää puulla

Sonkajan kylätalo on yli 100 vuotta vanha koulurakennus. Sen pihalta avautuu näkymää Sonkajanjärvelle ja sen suurten ikkunoiden koristellut ikkunanpielet antavat kartanomaista tunnelmaa.

Sonkajan kylätalo on yli satavuotias entinenkoulurakennus
Sonkajan kylätalon on yli satavuotias entinen koulurakennus. Rakennus toimi jatkosodan aikaan kenttäsairaalana.Pekka Sivukari / Yle

- Olemme yrittäneet säilyttää tämän sellaisena, kun se on ollut ennen kyläyhdistyksen omistukseen tuloa. Tämä lämpiää osin puulla ja täällä on myös hyvin toimiva keittiö, jossa on vielä vanha liesikin, kertoo Aino Inkeri Penttinen.

Kyläyhdistys vuokraa kylätaloa myös ulkopuolisille, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Kareinen:

- Vuokraamme tätä kansalaisopistolle. Täällä kokoontuvat jumppapiiri, kudontapiiri ja yhteislaulupiiri. Kesäisin täällä pidetään myös häitä, toteaa Kareinen.

Sonkajan kylätalo toimi jatkosodan aikana kenttäsairaalana.

Lue seuraavaksi