Ukrainan Timoshenko pääsee ehkä ulkomaille hoitoon

Entisen pääministerin vankeus voi estää ensi kuuksi kaavaillun EU:n ja Ukrainan liitännäis- ja vapaakauppasopimuksen allekirjoittamisen.

Ulkomaat

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh sanoo olevansa valmis allekirjoittamaan lain, joka sallisi oppositiojohtaja Julia Timoshenkon matkustaa ulkomaille saamaan apua selkäongelmiinsa.

Janukovitshin kannasta kerrotaan hänen virallisilla nettisivuillaan. Janukovtshin mukaan lain valmistelu on jo alkanut Ukrainan parlamentissa. Hän vakuuttaa allekirjoittavansa lain, jos parlamentti hyväksyy sen.

Presidentti ei kuitenkaan mainitse Timoshenkon mahdollista armahtamista, mitä EU on vaatinut.

Entinen pääministeri Timoshenko tuomittiin vuonna 2011 seitsemäksi vuodeksi vankeuteen valtaoikeuksien väärinkäytöstä. EU on pitänyt oikeudenkäyntiä poliittisena.

Timoshenkon vankeus on ollut esteenä EU:n ja Ukrainan liitännäis- ja vapaakauppasopimuksen allekirjoittamiselle. Tarkoitus on, että allekirjoitus tapahtuisi Vilnassa ensi kuussa järjestettävässä EU-kokouksessa.

Timoshenkon kannattajat vaativat hänen vapauttamistaan ja toivovat, että hän osallistuu ensi helmikuussa järjestettäviin presidentinvaaleihin.

Lähteet: Reuters