Halpissontsa on kertakäyttökamaa

Muutaman euron sateenvarjoa ei kannata korjauttaa, jos se rikkoutuu. Halvalla ei sateenvarjoissa saa hyvää ja kestävää, huomauttaa suutarimestari.

ilmiöt
Syysmyrsky.
Sari Toivonen / Yle

Sateenvarjo on osuva esimerkki tavarasta, jonka hajoaminen harvoin saa omistajansa pillahtamaan itkuun. Sen sijaan tilalle ostetaan uusi sontikka.

Vaikka sateenvarjot ovat nykyään lähes kertakäyttötavaraa, aina näin ei ole ollut. Aikoinaan sateenvarjot valmistettiin jalopuusta, valaanluista ja silkistä.

Hieno sateenvarjo oli omistajansa ylpeydenaihe. Jos laite hajosi, se vietiin korjattavaksi.

Nykyaikainen sateenvarjo viedään rikkouduttuaan harvoin kunnostettavaksi. Toisaalta, laadukkaitakin sateenvarjoja on vielä tarjolla maanantaikappaleiden joukossa.

Suutarimestari Tuomo Rokan mukaan laatuvarjon tunnistaa hinnasta: hyvää ei saa halvalla.

- Kahdella eurolla ei saa hyvää sateenvarjoa. Kunnon varjo ei avattaessa hetku ja notku eli mekanismi toimii tarkasti.

Laatusontikka kestää kovan tuulen

Kova tuuli on halpissateenvarjolle usein liikaa. Varjo kääntyy pienessäkin puuskassa ympäri ja vääntyy muodottomaksi. Laatuvarjo puolestaan kestää tuulta.

- Hyvissä sateenvarjoissa on päällä myrskyläppä, eli se päästää tuulta läpi eikä käänny herkästi ympäri, kertoo Rokka.

Kahdella eurolla ei saa hyvää sateenvarjoa. Kunnon varjo ei avattaessa hetku ja notku eli mekanismi toimii tarkasti.

Tuomo Rokka

Kalliissa varjoissa nivelistö on rakennettu siten, että se kestää ympärikääntymisen. Jos niin käy, varjo suljetaan ja avataan uudelleen. Halpavarjojen ruoteet ovat usein niin jäykät, että ne eivät kestä moista rasitusta.

Suutarimestari Tuomo Rokka suosittelee kestävää sateenvarjoa havittelevalle, että automaattisesti avautuvia varjoja kannattaa välttää.

- Manuaalisesti avattava ja suljettava sateenvarjo on yleensä niitä kestävämpi, sillä sen mekaniikka on yksinkertainen ja kestää siksi paremmin.

Halpaa ei kannata korjata

Jos syksyn sateisiin kuitenkin päätyy hankkimaan edullisen sateenvarjon, sen rikkouduttua korjauttamista kannattaa harkita huolella. Aina se ei edes kannata.

Suutarimestari Rokan mukaan monet halvat sateenvarjot on tehty sellaisista materiaaleista, ettei niitä saa korjattua.

- Puhumattakaan siitä, ettei korjaaminen kannata, koska uuden saa halvemmalla.

Laadukkaasta varjosta pikkuviat kuten irronneet ruoteet tai niitit on puolestaan edullista ja jopa kannattavaa korjauttaa.