1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Antti Tuuri tuo Wikströmin moottorit näyttämölle

Wikströmin moottorit säksättävät pian teatterissa, kun kirjailija Antti Tuuri tekee Vaasan kaupunginteatteriin näytelmän vaasalaisesta Wikström-veljesten moottoritehtaasta ja sen perustaja John Wikströmin vaiheista. Muistoja ja tarinoita tehtaasta ehtii vielä kertoa Vaasan kaupunginteatterille.

Kirjailija Antti Tuuri Kuva: Yle

Vaasan teolliseen historiaan kuuluvat Wikströmin veljesten moottoritehtaan säksättävät moottorit. Syksyllä 2015 sekä moottorit että tehtaan perustaja John Wikström nousevat Vaasan kaupunginteatterin lavalle kirjailija Antti Tuurin uudessa näytelmässä.

Tuuri kertoo olleensa kiinnostunut Wikströmin tehtaasta jo pidempään. Kirjailija kertoo myös kysyneensä Vaasan yliopistolta, voitaisiinko siellä tehdä tutkimusta yritykseen liittyen.

– Kaikki tuntevat täällä Pohjanmaalla ja maailmallakin Wikströmin moottorit, mutta aihe on jotenkin jäänyt varjoon, Tuuri toteaa.

– Viime talvena marisin Vaasan kaupunginteatterin Erik Kiviniemelle, että tästä tulisi hyvä näytelmäkin - ja Erik sanoi, että tee itse. Vähän aikaa mietittyäni innostuin, että voisin yrittää.

Jos joku muistaa jotakin...

Teollisuusyrityksen ja sen omistajien ympärille rakentuvassa näytelmässä tarvitaan Antti Tuurin sanoin "lihaa luiden ympärille".

– Ei näytelmää voi tehdä historialliseksi kavalkadiksi tai moottorin ympärillä tanssimiseksi. Siihen pitää kehittää elementtejä, joita elämässä on kuten ihmissuhteita, oikeudenmukaisuutta ja muita yleisinhimillisiä asioita, jotka kantavat myös näytelmänä, Tuuri sanoo.

Kirjailijalla ja teatterilla onkin toive sellaisille henkilöille, jotka muistavat Wikströmin tehtaan tai John Wikströmin itsensä:

– Esityössä olen jo kuullut monia hienoja tarinoita, mutta toivomme, että ihmiset, jotka muistavat Wikströmin sekä tapauksia hänen ja tehtaan ympäriltä, ottaisivat yhteyttä Vaasan kaupunginteatteriin ja kertoisivat niitä.

Energiaklusterin osaajia

John Wikström (1870-1959), kuten monet aikalaisensa, lähti Amerikkaan siirtolaiseksi enonsa lainaamien rahojen turvin 1889. Amerikassa vietettyjen vuosien alkuaikoina Wikström työskenteli kaivoksissa, mutta lähti sitten opiskelemaan koneenpiirrustusta Chicagoon. Wikströmin Amerikan vuosiin kuuluu myös osallistuminen polttomoottorien kehittämistyöhön ja ensimmäisten autojen valmistukseen oman autotehtaan ja -merkin myötä.

– Ilmeisesti Wikström ei löytänyt Amerikasta rahoittajaa moottoriensa ja auton edelleenkehittelyyn, vaan palasi Suomeen. Hän oli siellä jo tehnyt suurille järville moottoreitaan myös veneisiin ja alkoi täällä keskittyä nimenomaan veneiden moottoreihin, Antti Tuuri kertoo.

Wikströmin ensimmäinen tehdas Vaasassa oli Palosaaressa Onkilahden rannalla, mistä maailmanmenestykseen noussut tehdas muutti myöhemmin Vaskiluotoon.

– Vaasan paljon puhuttu energiaklusteri saa ilman muuta kiittää lähtökohdistaan Wikströmiä. Tehdas toi tänne osaamista ja koulutti asiantuntijoita - ja tehtaalla töissä olleiden tyttäristä ja pojista kasvoi varmaan alalle uusia sukupolvia, Tuuri arvelee.