Kinnulan kunnanjohtaja: "Oikeus on puolellani"

Kinnulan kunnanjohtaja Juha Urpilainen aikoo valittaa hallinto-oikeuteen, mikäli kunnanvaltuusto erottaa hänet ensi tiistaina. Sopulähdön hinta on kahden vuoden palkka.

Kotimaa
Juha Urpilainen.
Juha Urpilainen.Mika Rinne / Yle

- Kunnan johtaminen on nahkavien miesten ja naisten hommaa. Se ei sovi heikkohermoisille, Kinnulan kunnanjohtaja Juha Urpilainen toteaa tyynesti, vaikka työpaikan menetys on lähellä.

Ensi tiistaina kokoontuvan Kinnulan kunnanvaltuuston pohjaesityksenä kun on, että Urpilainen erotetaan välittömästi.

Suvut riitaantuvat ja ystävyyssuhteet menevät sekaisin.

Kinnulan kunnanjohtaja Juha Urpilainen

Urpilainen itse uskoo edelleen vahvasti sopuratkaisuun. Mutta jos sopua ei löydykään, tilanne on Urpilaisen mielestä "koominen".

- Suvut riitaantuvat, puolueeseen tulee heimoja ja ystävyyssuhteet menevät sekaisin. Sitä hulabaloota sitten riittäisi, koska minä tulisin valittamaan hallinto-oikeuksiin. Asiaa räävittäisiin sitten monta vuotta, hän sanoo.

"Oikeusmurha"

Urpilaisen mielestä kuntakentässä tarvittaisiin eritoten nyt yksituumaisuutta.

- Kinnula on voimakas, pieni gallialainen kylä, jolla on tulevaisuutta, mutta jos energiat menee toisemme kanssa riitelyyn, siihenhän ne voimat sitten menee ja seuraa sisällissota.

Urpilaisen välitöntä erottamista esittänyt valiokunta sai viimeiseen kokoukseen Urpilaisen 34-sivuisen vastineen. Urpilainen epäilee, ettei vastine saanut kunnollista käsittelyä.

Kinnula on voimakas, gallialainen kylä

Kinnulan kunnanjohtaja Juha Urpilainen

- Kyllä sitä olisi (valiokunnan ) pitänyt ehtiä muutama päivä märehtiä. Kyllähän siinä silloin tapahtuu oikeusmurha, kun asiat on päätetty etukäteen, Urpilainen lataa.

"Henkilökohtaisuuksista eroon"

Urpilainen valittiin vuonna 2004 äänestyksen jälkeen Kinnulan kunnanjohtajaksi. Kun valinta ei ole yksimielinen, pitää Urpilainen vaikeana työn aloittamista. Urpilaisen mielestä alkuvaikeuksista kuitenkin selvittiin, eikä hänellä ole mielestään ollut erimielisyyksiä puheenjohtajiston kanssa.

- Eri mieltä on oltu, mutta niin pitääkin välillä olla, muutenhan me olisimme Neuvostoliitossa. Sen sijaan joittekin luottamusmiesten kanssa on ollut ongelmia. Henkilökohtaisuuksiin menemisestä pitäisi päästä. Ei ole salaisuus, että olen joutunut tekemään kaksi tutkintapyyntöä poliisille minua vastaan esitetyistä perättömistä väitteistä. Sieltä se varmaan kumpuaa ja sitten tulehdus leviää, Urpilainen ruotii tilannetta.

"Ei tuottamuksellista virhettä"

Kinnulassa Urpilaista on kritisoitu muun muassa yritystukien jakamisesta, henkilöstön johtamisesta ja pitkittyneestä sairauslomasta. 34-sivuisessa vastineessaan hän kumoaa väitteet yksi kerrallaan perusteettomina, osan naurettavina, loukkaavina, kohtuuttomina ja lainvastaisina.

- Esimerkiksi yritystukien jakaminen väärin on hupainen väite, koska en minä niitä jaa, vaan Ely-keskus. Jokaisella suomalaisella on oikeus sairauslomaan, jos on sairaana, ei se voi olla epäluottamuksen syy, Urpilainen sanoo.

Myös poliittisiin tilaisuuksiin osallistumisesta on moitittu, mutta Urpilainen on esiintynyt niissä mielestään vain kunnanjohtajana, eikä ole esittänyt mielipiteitä.

- Johtamistyö on pienessä kunnassa hankalaa, kun joutuu tekemään päätöksiä, jotka menevät iholle. En varmasti ole virheetön johtaja, mutta tuottamuksellista virhettä en ole tehnyt.

"Yleinen herraviha"

Kunnanjohtajat ovat olleet Kinnulassa tuulisella paikalla ja kirkkoherrallekin on osoitettu ovea. Syntyperäisenä kinnusena Urpilaisella on asiaan selitys.

- Yleinen herraviha on kasvatuksessa, eikä kateuskaan ole ihan pientä. Jos joku sattuu menestymään, niin hänen alleen kaivetaan kuoppaa ja yritetään saada kaatumaan. Se on semmosta kansanhuvia, kun ei teatteria ole. Sanoisin, että ihan normaali tilanne, Urpilainen arvioi.

Urpilainen haluaisi edelleen jatkaa Kinnulan kehittämistä.

Kolmen vuoden oikeustaistelun jälkeen tulen sitten takaisin Kinnulan johtajaksi.

Kinnulan kunnanjohtaja Juha Urpilainen

- Niinä vuosina, kun olen ollut kunnanjohtajana, olemme tehneet seitsemän perättäistä ylijäämäistä tilinpäätöstä. En tiedä, onko se Suomen ennätys. Kinnulan kunta on hyvässä taloudellisessa tilanteessa - oli ainakin silloin, kun sieltä sairauslomalle lähdin.

"Kahden vuoden palkka"

Urpilaisen mielestä ongelmatkaan eivät ole niin suuria, etteikö niistä voitaisi päästä eteenpäin. Jos sopua ei löydy, Urpilainen on valmis lähtemään - jos saa erorahana kahden vuoden palkan.

- Se on yleinen ratkaisumalli kuntajohtajakiistoissa.

Jos kunnanvaltuusto päättää ensi tiistaina erottaa kunnanjohtajan, Urpilainen aikoo valittaa välittömästi hallinto-oikeuteen.

- Kolmen vuoden oikeustaistelun jälkeen tulen sitten takaisin Kinnulan johtajaksi, Urpilainen sanoo.