Koe uusi yle.fi

Uuden tehtaan perustava Keitele Forest sai valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Suomen Yrittäjät on myöntänyt pohjoissavolaiselle Keitele Forestille valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Palkintoraadin mukaan yritys on laajentanut toimintaansa rohkeasti, mutta valikoidusti. Palkittu yritys kertoi syyskuussa perustavansa uuden sahan ja tehtaan suljetun Kemijärven sellutehtaan tontille.

talous
Liimapuupalkkeja Keitele Forest -tehtaalla.
Kaija Kervinen / Yle

Keitele Forest Oy on saanut Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Tänään Lappeenrannassa palkittiin myös huittislainen Lihajaloste Korpela sekä raisiolainen Martinex Oy.

Vuonna 1981 perustettu Keitele Forest on yksi Suomen suurimmista mekaanisen puunjalostuksen yrityksistä. Se toimittaa sahatavaraa ja jalosteita lähes 30 maahan.

Palkintoraadin mukaan Keitele Forest on onnistunut tekemiensä valintojen takia: yritys ei ole pelännyt investointeja ja kaukaisia markkinoita. Keitele Forest kertoi syyskuussa aikovansa perustaa uuden sahan ja liimapuutehtaan Kemijärvelle lakkautetun Stora Enson sellutehtaan tontille.

Keitele Forestin saha.
Juha Korhonen / Yle

Japanin-markkina aukesi ja toi menestystä

Emoyhtiö Keitele Forest Oy:n lisäksi Keitele-yhtiöihin kuuluvat sahayhtiö, jatkojalostusyksikkö, liimapuuvalmistus- sekä energiayhtiö. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2012 runsaat 114 miljoonaa euroa. Henklilöstöä on noin 300.

Japanin-vientiä yritys on kehittänyt kaksi vuosikymmentä ja sieltä yrityksen menestys on alkanutkin. Tuotanto on pidetty paikallisena: sahaus, kuivaus, höyläys ja liimaus tapahtuvat 30 hehtaarin tontilla Keiteleellä.

- Puun kuljettamisessa ja rahtaamisessa voi miljoona mennä maantielle, eikä synny silti mitään lisäarvoa, toimitusjohtaja Ilkka Kylävainio kertoo yrittäjäpalkinnon tiedotteessa.

Keitele Forest
Juha Korhonen / Yle

Suomen Yrittäjät on palkinnut Keitele Forestin lisäksi kaksi muuta perheyritystä vuoden 2013 valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Myös huittislainen Lihajaloste Korpela Oy ja raisiolainen Martinex Oy ovat pitkän linjan perheyrityksiä, joissa palkintoraadin mukaan omistajanvaihdos on hoidettu hienosti ja investointeja on tehty rohkeasti. Lisäksi yrittäjä Markku Wuoti palkittiin yrittäjien hyväksi tekemästään pitkäjänteisestä työstä.

Suomen Yrittäjien valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Lappeenrannassa lauantai-iltana jaetuista palkinnoista päätti raati, jossa oli Suomen Yrittäjien, Suomalaisen Työn Liiton, Yksityisyrittäjien Säätiön ja Fennian edustus.