Myrsky Märketin majakalla ei unohdu koskaan

Majakat kiehtovat yhä uusia harrastajia myös sisämaasta. Suomen Majakkaseuran kiertueella esitetään majakoista viehättyneiden tekemiä elokuvia, tänä viikonloppuna Kouvolassa ja Lahdessa. Elokuvaus, valokuvaus, historia, arkkitehtuuri ja luonto vetävät majakoiden pariin.

Märketin majakka. Kuva: Pekka Väisänen

Suomen Majakkaseuralla menee hyvin. Entinen puheenjohtaja Pekka Väisänen kertoo, ettei olisi voinut uskoa 10–15 vuotta sitten tullessaan mukaan toimintaan, kuinka paljon majakkaharrastajia on nyt.

- Olen koko ajan odottanut, että lakipiste on tässä, mutta majakoiden suosio vain kasvaa.

Suomen majakoilla menee vielä aika hyvin, kertoo Väisänen.

Kuntien heikkenevä talous heittää kuitenkin varjonsa majakoidenkin tulevaisuuden päälle.

Liikennevirasto haluaa alkuperäisen käyttötarkoituksensa menettäneistä rakennuksista eroon, eivätkä kunnat ole entiseen malliin halukkaita ottamaan niitä haltuunsa.

Majakkarakennukset vaativat kunnostusta parinkymmenen vuoden välein.

Syrjäisestä sijainnista ja vaikeista olosuhteista huolimatta majakoilla on vetovoimaa. Matkailukäytössä olisi suuri potentiaali, mutta paloviranomaisten määräykset ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

- Torniin oltiin vaatimassa varapoistumisteitä. Onneksi järki voitti ja vaatimuksia lievennettiin. Kuten muualla maailmassa, majakoita voisi jatkossa käyttää matkailussa ja majoituksessa.

Lahdessa asuvaa Pekka Väisästä kiehtovat majakoissa kauniit rakennukset, luonto ja meri. Hän harrastaa myös valokuvausta, kuten moni muukin majakoista viehättynyt.

Olin muutama vuosi sitten lokakuussa lempimajakallani Märketillä, kun myrsky pyyhki koko saaren yli. Se oli huikea kokemus.

- Siellä kokee ainutlaatuisia elämyksiä. Olin muutama vuosi sitten lokakuussa lempimajakallani Märketillä, kun myrsky pyyhki koko saaren yli. Se oli huikea kokemus, siinä todella tunsi luonnonvoimat ja onneksi sai näytelmää itse seurata turvallisesta paikasta. Märketillä kun katselee etelään tai pohjoiseen, ei vastarantaa näy missään. Tunne on upea.

Suomen Majakkaseura esittää elokuvakiertueellaan kahta elokuvaa: _Hankoniemen Silmä kertoo Hangon Russarön majakan historiaa 300 vuoden ajalta. Märket _on runollinen ja musiikillinen kuvaus majakkaseuralaisten tekemistä kunnostustöistä ja elämästä majakkasaarella.

Majakkaelokuvat Kouvolan kansalaisopistossa la 18.10. kello 14—16 ja Lahdessa Kino Iiriksessä su 19.10. klo 11.30.–13.30. Esityksiin on vapaa pääsy.