Lääkäri: Vaihdevuosioireet vaikuttavat myös miehen seksielämään

Vaihdevuosioireita pidetään vain vanhenevien naisten vitsauksena. Myös miehet kärsivät vaihdevuosista - tosin oireet ovat lievempiä. Molempien sukupuolten seksielämään ikääntymisellä on kuitenkin vaikutusta.

terveys
Nukkuvan miehen jalat peiton alla.
Seppo Sarkkinen / Yle

Vaihdevuosioireet kiusaavat naisia, mutta myös miehet joutuvat hikoilemaan ja hermoilemaan, kun hormonitaso heittelee. Paavo Nurmi keskuksessa työskentelevä vt. erikoislääkäri Harri Helajärvi kertoo, että miehet pääsevät kuitenkin helpommalla kuin naiset.

- Miesten vaihdevuosista on alettu puhumaan enemmän viime vuosina. Ihan samanlaisia lämmönsäätelyhäiriöitä lämmönsäätelykeskuksessa aivoissa on miehillä kuin naisillakin. Hormonitasot laskevat, ja samoin lihasten toimintakyky heikkenee, kertoo Helajärvi.

Helajärven mukaan vaihdevuosioireet vaikuttavat molempien sukupuolten seksielämään.

- Molemmilla tulee seksuaalitoimintojen häiriöitä. Vaihdevuosi-ikäisillä tulee ongelmia limakalvojen tai erektion kanssa, kertoo Helajärvi.

Syy siihen, että miesten vaihdevuodet jäävät naisten vastaavien oireiden varjoon on se, että miehillä oireet eivät ole niin dramaattisia kuin naisilla.

Oikeat elämäntavat heikentävät oireita

Vt. erikoislääkäri Harri Helajärvi vinkkaa, että vaihdevuosioireita voi lieventää oikeilla elämäntavoilla ja ruokavaliolla. Paavo Nurmi keskuksessa työskentelevä lääkäri puhuu luonnollisesti liikunnan merkityksestä.

Naisilla, joilla on runsaasti ylipainoa,  on voimakkaampia vaihdevuosioireita.

Harri Helajärvi, vt.erikoislääkäri

- Kun liikkuu säännöllisesti päiväsaikaan ja pitää kunnon hyvänä, uni on ravitsevaa. Liikunnalla voi välttää luiden haurastumista. Kun estrogeenin eritys vähenee vaihdevusien aikana, silloin luiden tiheys alkaa myös nopeammin haurastua.

Vaihdevuosioireisiin löytyy tietenkin lääkkeitä. Helajärvi muistuttaa, että niitä suositellaan naisille vain kaikkein vaikeimmissa oireissa ja vähäksi aikaa. Vaihdevuosioireet voivat alkaa aikaisemmin tupakoivilla naisilla.

- Naisilla, joilla on runsaasti ylipainoa, on voimakkaampia vaihdevuosioireita, muistuttaa Helajärvi.